ELMER pomóż - becikowe dla samotnej matki, w akcie urodzenia ojciec dziecka - pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 08 sty 2014, 14:16

becikowe dla samotnej matki, w akcie urodzenia ojciec dziecka. Przyznać czy nie podobno wg ministerstwa należy się becikowe bez wykazywania ojca dziecka. A jeśli chcę dać odmowę to na co się powołać ? a może ktoś miał podobną sprawę w SKO. Pomóżcie
~NOWA

Napisano: 08 sty 2014, 14:22

przyznać
~ewalu

Napisano: 08 sty 2014, 14:23

W ustawie brak definicji ,,samotnej matki\", jest ,,osoba samotnie wychowująca dziecko\" .
~OPS

Napisano: 08 sty 2014, 14:28

zażądaj dochodu ojca ? Jeżeli jest ze względu na dochód to co jak ojciec jest dziecka milionerem ???/ to się nie należy po coś przecież zrobili ten dochód
wszyskto dla nieuczciwych
~kasia

Napisano: 08 sty 2014, 14:47

osobie samotnie wychowującej dziecko nie przysługuje zasiłek rodzinny, o becikowym nie ma mowy. więc jeżeli napisze ze nie tworzy rodziny z ojcem dziecka to nie musi jego dochodów przedstawiac
~gosia

Napisano: 08 sty 2014, 15:24

przyznajemy
~ana

Napisano: 08 sty 2014, 16:57

miałam podobną sytuację - Pani upierała się, że z ojcem dziecka nie tworzy rodziny i nie poda jego dochodów (od razu powiedziała, że by przekroczyła)
najpierw wezwałam do uzupełnienia dokumentacji a potem dałam odmowę na dochód, Pani się odwołała do SKO i czekam na decyzję.
wyszłam z definicji rodziny (art. 3), że rodzinę tworzy również ojciec dziecka - bo dla dziecka jest rodziną
zobaczymy co SKO orzeknie
~dag

Napisano: 08 sty 2014, 20:44

albo dochód tatusia albo wyrok lub ugoda sądowa w sprawie alimentów w - wzywamy do uzupełnienia
~mała gosia

Napisano: 09 sty 2014, 9:46

ELMER miałeś taką sprawę
~NOWA

Napisano: 09 sty 2014, 9:48

nie miałem.
Ministerstwo stoi na stanowisku w swoim komunikacie, że becikowego nie dotyczy wymóg alimentów. Moim zdaniem jest to typowy komunikat w typie - wyjaśniamy co mieliśmy na myśli, ale zapomnieliśmy napisać.
Ja mam wątpliwości co do ich interpretacji. Wezwałbym do uzupełnienia wniosku, odebrał oświadczenia, że nie kocha już ojca dziecka, nie zna go i nie utrzymuje żadnych kontaktów. Następnie dał odmowę i sprawdził w SKO.
~Elmer

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x