becikowe dla samotnej matki, w akcie urodzenia ojciec dziecka. Przyznać czy nie podobno wg ministerstwa należy się becikowe bez wykazywania ojca dziecka. A jeśli chcę dać odmowę to na co się powołać ? a może ktoś miał podobną sprawę w SKO. Pomóżcie
zażądaj dochodu ojca ? Jeżeli jest ze względu na dochód to co jak ojciec jest dziecka milionerem ???/ to się nie należy po coś przecież zrobili ten dochód
wszyskto dla nieuczciwych
osobie samotnie wychowującej dziecko nie przysługuje zasiłek rodzinny, o becikowym nie ma mowy. więc jeżeli napisze ze nie tworzy rodziny z ojcem dziecka to nie musi jego dochodów przedstawiac
miałam podobną sytuację - Pani upierała się, że z ojcem dziecka nie tworzy rodziny i nie poda jego dochodów (od razu powiedziała, że by przekroczyła)
najpierw wezwałam do uzupełnienia dokumentacji a potem dałam odmowę na dochód, Pani się odwołała do SKO i czekam na decyzję.
wyszłam z definicji rodziny (art. 3), że rodzinę tworzy również ojciec dziecka - bo dla dziecka jest rodziną
zobaczymy co SKO orzeknie
nie miałem.
Ministerstwo stoi na stanowisku w swoim komunikacie, że becikowego nie dotyczy wymóg alimentów. Moim zdaniem jest to typowy komunikat w typie - wyjaśniamy co mieliśmy na myśli, ale zapomnieliśmy napisać.
Ja mam wątpliwości co do ich interpretacji. Wezwałbym do uzupełnienia wniosku, odebrał oświadczenia, że nie kocha już ojca dziecka, nie zna go i nie utrzymuje żadnych kontaktów. Następnie dał odmowę i sprawdził w SKO.