Dłużnik alimentacyjny nie był na terenie naszej gminy. W 2014r nie zgłosił się na wywiad więc uznali go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych i starosta zatrzymał mu prawo jazdy. W 2015r też nie zgłosił się na wywiad, ale, że decyzja była w mocy to nie podjęli żadnych działań. Przez naszą gminę świadczenia z FA były wypłacane do sierpnia 2016r. Ten dłużnik w grudniu 2016r zgłosił się do owej gminy w celu przeprowadzenia wywiadu i złożenia oświadczenia. Wtedy też oświadczył, że mieszka na terenie naszej gminy (czyli gminy byłego wierzyciela). Tamtejszy ośrodek końcem grudnia przesłał wywiad i dokumentacje Pana, bo zamieszkuje na terenie naszej gminy. I dziś Pan przyszedł i złożył pismo z prośbą o wystosowanie pisma do starosty o zwrot prawa jazdy, bo zgłosił się na wywiad i przez 6 miesięcy płacił 50% zasądzonych alimentów. Czy ja mogę wystąpić o zwrot prawa jazdy, (jeśli komornik potwierdzi wpłaty), bo spełnia przesłanki czyli zgłosił się na wywiad, złożył oświadczenie i płacił min 50 % przez 6 miesięcy? Zaznaczam, że na ten okres zasiłkowy nie było wniosku o podjęcie działań, a dłużnik zgłosił się na wywiad w grudniu 2016r... Czy to ma jakieś znaczenie?
Elmer pomóż, bo nie chcę źle zrobić.