Elmer - pomóż proszę - zwrot prawa jazdy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 18 sty 2017, 10:35

Dłużnik alimentacyjny nie był na terenie naszej gminy. W 2014r nie zgłosił się na wywiad więc uznali go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych i starosta zatrzymał mu prawo jazdy. W 2015r też nie zgłosił się na wywiad, ale, że decyzja była w mocy to nie podjęli żadnych działań. Przez naszą gminę świadczenia z FA były wypłacane do sierpnia 2016r. Ten dłużnik w grudniu 2016r zgłosił się do owej gminy w celu przeprowadzenia wywiadu i złożenia oświadczenia. Wtedy też oświadczył, że mieszka na terenie naszej gminy (czyli gminy byłego wierzyciela). Tamtejszy ośrodek końcem grudnia przesłał wywiad i dokumentacje Pana, bo zamieszkuje na terenie naszej gminy. I dziś Pan przyszedł i złożył pismo z prośbą o wystosowanie pisma do starosty o zwrot prawa jazdy, bo zgłosił się na wywiad i przez 6 miesięcy płacił 50% zasądzonych alimentów. Czy ja mogę wystąpić o zwrot prawa jazdy, (jeśli komornik potwierdzi wpłaty), bo spełnia przesłanki czyli zgłosił się na wywiad, złożył oświadczenie i płacił min 50 % przez 6 miesięcy? Zaznaczam, że na ten okres zasiłkowy nie było wniosku o podjęcie działań, a dłużnik zgłosił się na wywiad w grudniu 2016r... Czy to ma jakieś znaczenie?
Elmer pomóż, bo nie chcę źle zrobić.
alina 32

Napisano: 18 sty 2017, 10:39

zwrócił bym mu prawo jazdy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2017, 10:39

wróć, nie ty występowałaś o zabranie, winien wystąpić ten co zabrał
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2017, 10:44

Dziękuję za odpowiedź. No właśnie tez nie jestem pewna kto powinien wystąpić o zwrot prawa jazdy.... Teoretycznie teraz my jesteśmy organem właściwym dłużnika...
Gość

Napisano: 18 sty 2017, 11:19

miałam podobną sprawę dłuznik przemieszczał się po Polsce i wreszcie osiadł u mnie. Ja byłam OWW no i stałam się i OWD i to ja występowałam do swojego starosty o zwrot prawka
gośc

Napisano: 18 sty 2017, 11:21

przecież zabrał mu inny starosta
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2017, 11:32

też się dziwiłam ale mój mecenas kazał mi wysłać do naszego wydziału komunikacji
gośc

Napisano: 18 sty 2017, 11:34

a tam na marginesie strasznie nie lubię jak dłużnik pojawia się u nas z jakąś "historią" w innym GOPSie ...
gośc

Napisano: 18 sty 2017, 15:33

5.6. Uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:

2.9) organie właściwym dłużnika – oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika alimentacyjnego;

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/75C89F7807
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/21E28C3505

Napisano: 18 sty 2017, 16:08

fajne orzeczenia tylko trochę ze sobą sprzeczne:
jedno mówi:
Z powyższych przepisów wynika, że art. 5 ust. 6 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, stanowi samodzielną podstawę prawną do wydania decyzji o uchyleniu decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu. Nie należy zatem poszukiwać podstawy działania organu w tej sprawie w art. 154 K.p.a. Skoro art. 5 ust. 6 powołanej ustawy jest źródłem uprawnienia dla organu do wydania decyzji o uchyleniu decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu, to właściwość miejscową należy ustalić na podstawie art. 21 § 1 pkt 3 K.p.a., który znajduje zastosowanie w tej sprawie, a do którego odsyła art. 25 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.
drugie:
Zgodnie z art. 2 ust. 9 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów "ilekroć w ustawie jest mowa o ogranie właściwym dłużnika – oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika alimentacyjnego. Z kolei w myśl art. 5 ust. 3 w/w ustawy "uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty ...".
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x