Elmer POMÓŻ. Wniosek o ZDO a WSA w innej sprawie - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 23 cze 2014, 8:14

ZDO przysługuje, jeśli osoba spełnia warunki do ŚP na dzień 31.12.2012
A w warunkach do ŚP jest napisane, że nie przysługuje, jeśli osoba sprawująca opiekę MA USTALONE PRAWO do emerytury, renty, itd.
Na dzień dzisiejszy kobieta nie ma ustalonego prawa do renty, więc moim zdaniem możesz jej wypłacać ZDO, dopóki nie zostanie rozpatrzona sprawa dot. przyznania renty. A ona ma obowiązek poinformować Cię, jak sprawa się rozstrzygnie i jeśli otrzyma rentę to zabierzesz jej ZDO od miesiąca kiedy będzie miała ustalone prawo czyli np. od października 2014r.
anilak

Napisano: 23 cze 2014, 8:22

nie twierdzę, że SKO tak nie orzeknie, ale wolałbym robić to ich rękami
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 9:44

Elmer czy aby na pewno?
,,W ocenie Sadu, przepis art. 97 § 1 pkt 4 k.p.a. wymaga zależności bezpośredniej, ponieważ przemawia za tym istota zawieszenia postępowania, jako instytucji tamującej bieg postępowania i opóźniającej rozstrzygnięcie sprawy (v. wyrok NSA z dnia 7 maja 1999 r., sygn. akt IV SA 744/97, LEX nr 47266). Kodeks postępowania administracyjnego nie określa wyraźnie podstaw prawnych ww. zależności. Judykatura przyjmuje, że przesądza o niej treść przepisów prawa materialnego, stanowiących podstawę prawną decyzji administracyjnej i w nich nakazuje ich poszukiwać (v. wyroki NSA: z dnia 22 października 1991 r., sygn. akt SA/Wr 936/91, ONSA 1991, nr 3-4, poz. 90 oraz z dnia 22 grudnia 1993 r., sygn. akt SA/Wr 1160/93, ONSA 1995 nr 1, poz. 21). Z kolei w literaturze przedmiot przyjmuje się, że zagadnieniem wstępnym nie może być wyjaśnienie okoliczności faktycznych (v. M. Jaśkowska, A. Wróbel, Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz, Zakamycze. 2005, wyd. II - komentarz do art. 97 k.p.a.). Związek zagadnienia wstępnego z rozpoznaniem sprawy administracyjnej i wydaniem decyzji w rozumieniu art. 97 § 1 pkt 4 k.p.a. wyraża się zatem relacją, w której brak rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd jawi się jako bezwzględna przeszkoda do wydania decyzji przez organ orzekający w sprawie. W sytuacji, gdy związek ten nie występuje, nie jest dopuszczalne zawieszenie postępowania. Organ administracji jest obowiązany zatem do zawieszenia postępowania administracyjnego na podstawie wymienionego przepisu tylko wtedy, gdy w sprawie wystąpi zagadnienie, którego brak rozstrzygnięcia wyklucza każde, zarówno pozytywne, jak i negatywne dla strony zakończenie postępowania administracyjnego''
Kati@

Napisano: 23 cze 2014, 9:50

moment. Wróćmy do podstaw.
Twój wpis:
"przecież w ustawie nie ma nic, że zasiłek się nie należy, bo jest jakaś sprawa w wsa niedotycząca tego zasiłku, wyraźnie jest kiedy się nie należy
5. Zasiłek dla opiekuna nie przysługuje za okresy, w których:
1) osobie ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego lub
2) na osobę wymagającą opieki innej osobie zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego.
nie rozumiem skąd taki pomysł o odmowie, Basia stój twardo na swoim stanowisku, że się należy a inni niech Ci pokażą w którym miejscu ustawy o zasiłku dla opiekunów i świadczeń rodzinnych jest jakikolwiek art. dający powód do odmowy"

Czyli uważasz, że można pobierać rentę i ZDO?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 9:53

kochany ona jeszcze tej renty nie ma
Kati@

Napisano: 23 cze 2014, 10:07

kochana a pytanie moje było inne...
Ale rozumiem słonko, że ze mną się zgadzasz w kwestii, że jak ktoś ma prawo do renty to nie ma prawa do ŚP, ZDO czy SZO.

I teraz wróćmy do kwestii podstawowej. Jeżeli przyjdzie ktoś do mnie i złoży wniosek, o ww świadczenie i jednocześnie pochwali się, że ma sprawę w ZUS, sądzie sprawę o rentę na siebie to wybacz, ale nie wezmę na siebie odpowiedzialności rozpatrzenia sprawy bez podkładki z góry. Znam wyroki, że dane świadczenie nie należy się od otrzymania decyzji o przyznaniu renty, ale nie zmieni to mojej optyki w tym zakresie. Słodki pączusiu jak dla mnie istotne do rozstrzygnięcia sprawy SP, SZO czy ZDO jest wcześniejsze ustalenie uprawnień do renty, gdyż ma to wpływ na przyznanie prawa do ww świadczenia. Zgadzam się jednocześnie żabciu, że w SKO mogę (ale nie muszę przegrać).
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 10:15

cukiereczku ja doskonale wiem o co Ci chodzi ale ja nie widzę żadnych podstaw aby zawieszać dlatego podaję Ci powyższy cytat,
Kati@

Napisano: 23 cze 2014, 10:17

a jak się ma do tego kwestia ustalonego prawa?
prawo do emerytury, renty i innych świadczeń ustala się decyzją
dopóki nie ma decyzji, nie ma ustalonego prawa
anilak

Napisano: 23 cze 2014, 10:39

ja się z tym żabciu zgadzam. Ale jednocześnie znam stanowisko ministerstwa oraz części kontrolujących i nie chcę brać tego garba na siebie. Mój tyłek jest cenniejszy (zakładam, ze twój tyłek jest nawet ładniejszy od mojego i jeszcze bardziej cenny w związku z tym) od tyłka klienta. Nie chce mi się z tym potem kopać. Zawieszam postępowanie, namawiam klienta na zażalenie i śpię spokojnie.
Poza tym jak dla mnie ja widzę związek między prawem do renty a prawem do ZDO, ŚP czy SZO.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 cze 2014, 18:13

Cztytając to wszystko co piszecie na temat decyzji o przyznaniu ZDO dla mających sprawy w WSA i innej, zastanawiam się w jakim celu piastujecie stanowisko urzędnicze i co gorsze bierzecie ciężkie wypłaty za nie podejmowanie decyzji. Najlepiej zwalić podjęcie decyzji klienta, który nie ma od 12 miesięcy z czego żyć, na kogoś wyżej np. SKO, jak pisze Elmer "Mój tyłek jest cenniejszy .....od tyłka klienta" Elmer jesteś żałosny a miałam Ciebie za profesjonalistę. Po co trzymamy na stołkach urzędniczych takie "tyłki" skoro one nic nie mogą. Generują tylko wyższe koszty za ciężko wypracowane Polaków podatki!!!!! I to się nazywa pracownik Ośrodka POMOCY Społecznej, cóż Elmer ma inne pojecie pomocy. :lol:
Pewnie stosuje się w OPS-ach zasadę "punkt widzenia zależny od punktu siedzenia" a na pewno "głodnego syty nie zrozumie" Proszę pamiętać w życiu nigdy nie jest zawsze dobrze.
opiekunka

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x