Elmer prosze o pomoc - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 17 lut 2014, 16:01

ZAWIADOMIENIE O ZAKOŃCZENIU Z URZĘDU POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO

działając na podstawie art.5 ust.3, 3a i 3b ustawa z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity Dz. U z dnia 9 listopada 2012, poz. 1228)
zawiadamiam iż w związku z zarejestrowaniu się dnia 31.01.2014r. w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna lub poszukująca pracy Organ zakańcza postępowanie administracyjne z urzędu mające na celu stwierdzenie czy dłużnik alimentacyjny uchyla się od zobowiązań alimentacyjnych.
~aaaa

Napisano: 17 lut 2014, 16:03

nie może.
Umarzasz postęoowanie jako bezprzedmiotowe (105 kpa). Decyzją
~Elmer

Napisano: 17 lut 2014, 16:04

masz takie umorzenie? nie robiłam jeszcze prosze o pomoc
~aaaa

Napisano: 17 lut 2014, 16:05

postepowanie administracyjne konczy sie decyzja:) wiec albo wydajesz decyzje o uchylaniu, albo umarzasz postepowanie...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2014, 16:05

wyslijcie wzór proszę
~aaaa

Napisano: 17 lut 2014, 16:09

NIE LUBIĘ DAWAĆ GOTOWCÓW ALE NIECH CI BĘDZIE:

Na podstawie art. 105 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks Postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267) art. 25 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2012 r. poz. 1228, ze zm.) z urzędu

UMARZAM

postępowanie wszczęte zawiadomieniem o wszczęciu postępowania z urzędu Nr .. z dnia 19-12-2012 w sprawie uznania Pana za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych

UZASADNIENIE

W myśl art. 5 ust. 3 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1) złożenia oświadczenia majątkowego,
2) zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący
pracy,
3) bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych - organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Po przeprowadzonym w dniu 05-11-2012r. wywiadzie alimentacyjnym ustalono, że nie jest Pan zarejestrowany w urzędzie pracy. Pismem nr FA.8322.4A.2012 z dnia 12-11-2012r. zobowiązano Pana do zarejestrowania się jako bezrobotny albo jak poszukujący pracy (w przypadku braku możliwości zarejestrowania się jako bezrobotny). Korespondencja została doręczona prawidłowo w dniu 19-11-2012 br., wyznaczając Panu termin 14 dni od daty otrzymania w/w pisma. Z uwagi na to, iż nie zarejestrował się Pan w wyznaczonym terminie w urzędzie pracy, w dniu 19-12-2012r. zostało wszczęte postępowanie w sprawie uznania Pana za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Jak wynika z dokumentacji tutejszego Organu, w dniu 17-01-2013r. zarejestrował się Pan w Powiatowym Urzędzie Pracy Radziejów jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku. Tym samym wywiązał się Pan z obowiązku określonego w art. 5 w/w ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów i ustała przyczyna powodująca wszczęcie postępowania.
Dlatego też w myśl art. 105 kodeksu postępowania administracyjnego należało umorzyć postępowanie wszczęte w/w zawiadomieniem o wszczęciu postępowania z urzędu w sprawie uznania Pana za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Biorąc powyższe pod uwagę, orzeczono jak w sentencji.

POUCZENIE
~Jola

Napisano: 17 lut 2014, 16:10

Decyzja super, szkoda tylko,ze nie mozna jej wydac jeżeli spełniona jest tylko jedna przesłanka. MUSZĄ być łacznie dwie.
~behemot

Napisano: 17 lut 2014, 16:13

mAM INTERPRETACJĘ MPiPS ŻE JEŚLI ta jedna przesłanaka została spełniona to wysokość wyegzekwowanych w ostatnim okresie kwot alimentów nie ma znaczenia.
~Jola

Napisano: 17 lut 2014, 16:15

To ciekawe, wbrew ustawie? W sumie jeżeli pisąło ministerstwo to mnie nie dziwi.
~behemot

Napisano: 17 lut 2014, 16:20

Ja już nie wnikam, mam dokument - oszczędza to mi roboty
( podpisał Pan W.r..ch) \"
~Jola

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x