Elmer szczególnie proszę zobacz!-SKO:dodatek z tytułu rozpoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 maja 2017, 12:06

Witam Was!
Proszę o komentarz Was zajmujących się świadczeniami rodzinnymi:we wrześniu 2016r., po nowelizacjach, toczyła się żywa dyskusja dot. uchylania prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego dzieciom, które miały 5 lat np. tu: viewtopic.php?f=9&t=207220386&p=2074918 ... p207491851.
ELMER - szczególnie do Ciebie się zwracam i Ciebie proszę o odpowiedź, bo stałeś na stanowisku, że jeśli dziecko ma 5 lat a realizuje roczne przygotowanie przedszkolne i rodzic przedłoży zaświadczenie z Przedszkola, że dziecko jest objęte rocznym przygotowaniem przedszkolnym to powinno się te 100 zł dodatku wypłacić.
TYMCZASEM jest taka rzeczywistość:
We wrześniu 2016r. uchylono mi prawo do tego dodatku z powodu wieku dziecka (urodzone w 2011r.). Pobrałam zaświadczenie z Przedszkola że dziecko realizuje roczne przygotowanie przedszkolne. OPS stwierdził, że mimo tego nie należy się dodatek, bo dziecko ma 5 lat, a nie 6 i koniec. Czytając tutejsze rozważania dot. tego tematu napisałam we wrześniu 2016r. odwołanie do SKO załączając zaświadczenia o realizacji przez dziecko rocznego przygotowania przedszkolnego. Dziś, po ponad pół roku czasu otrzymałam od SKO odpowiedź, że utrzymuje w mocy decyzję OPS o uchyleniu tego jednorazowego dodatku. Okazuje się, że liczy się tylko wiek dziecka.Dziecko urodzone w 2011r. (mając 5 lat)nie ma prawa do dodatku, choć w rzeczywistości realizuje roczne przygotowanie przedszkolne, bo wg. obowiązującego od 1 września 2016r. stanu prawnego dziecko w wieku 5 lat nie jest objęte rocznym przygotowaniem przedszkolnym i koniec. Nawet jeśli Przedszkole zaświadcza, że to dziecko realizuje roczne przygotowanie przedszkolne. Wobec uzasadnienia decyzji SKO żadne dziecko urodzone w 2011r. nie powinno dostać dodatku z tyt. rozpoczęcia roku szkolnego we wrześniu 2016r. A wiele tu na forum było wpisów, że wypłacaliście 100 zł dodatku we wrześniu 2016r. jeśli Przedszkole zaświadczyło, że dziecko realizuje roczne przygotowanie przedszkolne... ja już tego nie rozumiem :(
kaataa
Praktykant
Od: 29 maja 2017, 11:32
Zajmuję się: kiedyś pracowałam w PCPR, obecnie nie pracuję

Napisano: 29 maja 2017, 12:21

SKO poszło po linii ministerstwa. Nie wiem czy jest sens się bawić w WSA
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2017, 12:28

Nie będę już dalej pisać, uznaję to za ostateczną decyzję. Chciałam się w Wami tą odpowiedzią SKO podzielić, bo wiele było na ten temat wątpliwości i różnie to w całej Polsce wyglądało z wypłacaniem... Wasze argumenty naprawdę brzmiały słusznie, a okazuje się, że SKO widzi temat jednoznacznie i kieruje się tylko wiekiem, nie tym co rzeczywiście dziecko w przedszkolu robi i na co jest zaświadczenie przedszkola.
kaataa
Praktykant

Napisano: 29 maja 2017, 12:59

ja gdzieś wcześniej słyszałam, że wg przepisów, przedszkole nie powinno wystawiać takiego zaświadczenia bo po zmianie, 5 letnie dziecko nie mogło realizować rocznego przygotowania przedszkolnego, bo w definicji było , że to ma być 6 letnie dziecko. Może dlatego sko podtrzymało.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 29 maja 2017, 13:31

Ja to rozumiem, ale rzeczywista sytuacja(i przedstawiłam ją w odwołaniu) była taka, że w przedszkolu utworzono grupę 5i6latków, w której realizowane jest roczne przygotowanie przedszkolne. Jedna sala, jedna Pani, te same zestawy podręczników dla wszystkich dzieci. Wszystkie dzieci w tej grupie pracują tak samo i realizują roczne przygotowanie przedszkolne. Wszystkie dzieci 5i6 letnie potraktowano tak samo za wyjątkiem finansowym: 6latkom przyznano dodatek, 5latkom go cofnięto, choć rodzice zarówno 6 jak i 5 latków mieli identyczne wydatki związane z rozpoczęciem roku szkolnego. Przedszkole wydało zaświadczenie, że dziecko realizuje roczne przygotowanie przedszkolne bo taka jest prawda i rzeczywistość. A wychodzi na to, jakby przedszkole nie miało prawa złączyć 5i6latków (co robiło przecież normalnie wiele przedszkoli w Polsce) i realizować z 5latkami rocznego przygotowania przedszkolnego...
kaataa
Praktykant

Napisano: 29 maja 2017, 13:42

no tak, tylko 6-latki realizowaly obowiazkowe roczne przygotowanie pzredszkolne, a pieciolatki chodzily bo chcialy :) panstwo wsparlo dodatkiem tych, ktorzy realizowac musieli, a ci co nie musieli a realizowali to pewnie w nastepnym roku znow beda realizowac to roczne przygotowanei pzredszkolne, tyle ze tym razem juz obowiazkowo i wtdy wsparcie dostana
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2017, 13:54

I właśnie o ten obowiązek chodzi.Dzieci z rocznika 2011 nie miały obowiązku realizować przygotowania przedszkolnego.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 maja 2017, 14:39

Tylko że w ustawie o pomocy społ. nie ma mowy o obowiązkowości w ogóle. Istotny jest sam fakt rozpoczęcia rocznego przygotowania przedszkolnego. Ustawa o systemie oświaty wskazuje wiek 6 lat jako obowiązkowy, ale nie zakazuje 5-latkowi realizować tego rocznego przygotowania. Skoro więc ustawa o systemie oświaty nie zakazuje 5-latkowi odbyć rocznego przygotowania a ustawa o pomocy społecznej zobowiązuje organ decyzyjny do przyznania dodatku na dziecko rozpoczynające przygotowanie (podkreślam: nie wspominając o wieku dziecka ani o obowiązku a tylko o fakcie realizacji przygotowania), to wątpliwości są uzasadnione. Są tu po prostu spore nieścisłości przez co jedne OPS-y w Polsce wypłacały dodatek, inne nie.
kb: W tej sytuacji pięciolatek chodził i realizował roczne przygotowanie przedszkolne bo nie miał innej możliwości, gdyż przedszkole utworzyło dwie grupy: "maluszki"3i4-latki oraz "starszaki" 5i6-latki realizujące roczne przygotowanie przedszkolne. To nie była kwestia chęci tylko odgórnie przedstawionego rodzicom podziału. Oczywiście fakt, że 5latek się pouczył więcej i lepiej będzie przygotowany jako 6latek jest na plus dla niego, ale chodzi tylko o zasadność odebrania dodatku.
5-latek będzie ponownie realizował w następnym roku znów roczne przygotowanie przedszkolne ale jego rodzic nie otrzymał już prawa do zasiłku rodzinnego i tego dodatku na wrzesień 2017/2018 bo wypłaty są waloryzowane o grosze, ale wyższe, a kryterium było takie samo jak w poprzednim okresie zasiłkowym i rodzice przekroczyli dochody więc w tej chwili już nie mają zasiłku rodzinnego. Tym samym nie otrzymał i nie otrzyma tych 100 zł, choć dwukrotna będzie realizacja przygotowania przedszkolnego. Nie zawsze będzie tak, że wsparcie dostanie.
kaataa
Praktykant

Napisano: 30 maja 2017, 7:59

1. Co ma do tego pomoc społeczna?? Chyba o ustawę o świadczeniach rodzinnych Ci chodzi.
2. Żadnej waloryzacji i podniesienia kryterium na okres 2017/2018 ma nie być- cytat: dla państwa zbyt duże obciążenie, dla rodzin korzystających niewielka pomoc.
3. Spór standardowo dotyczy definicji i ideologii: realizacja obowiązku szkolnego i kryterium wieku 6 lat. PIS walczyło, by dzieci do szkoły szły w wieku najprędzej 6 lat - powołując się m.in. na to, że w wielu krajach europejskich tak jest - z zajęć z pedagogiki porównawczej wiem, że kłamali, chyba, że mieli na myśli inne państwa europejskie, których nie znam (patrz: San Escobar).
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x