Proszę o komentarz Was zajmujących się świadczeniami rodzinnymi:we wrześniu 2016r., po nowelizacjach, toczyła się żywa dyskusja dot. uchylania prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego dzieciom, które miały 5 lat np. tu: viewtopic.php?f=9&t=207220386&p=2074918 ... p207491851.
ELMER - szczególnie do Ciebie się zwracam i Ciebie proszę o odpowiedź, bo stałeś na stanowisku, że jeśli dziecko ma 5 lat a realizuje roczne przygotowanie przedszkolne i rodzic przedłoży zaświadczenie z Przedszkola, że dziecko jest objęte rocznym przygotowaniem przedszkolnym to powinno się te 100 zł dodatku wypłacić.
TYMCZASEM jest taka rzeczywistość:
We wrześniu 2016r. uchylono mi prawo do tego dodatku z powodu wieku dziecka (urodzone w 2011r.). Pobrałam zaświadczenie z Przedszkola że dziecko realizuje roczne przygotowanie przedszkolne. OPS stwierdził, że mimo tego nie należy się dodatek, bo dziecko ma 5 lat, a nie 6 i koniec. Czytając tutejsze rozważania dot. tego tematu napisałam we wrześniu 2016r. odwołanie do SKO załączając zaświadczenia o realizacji przez dziecko rocznego przygotowania przedszkolnego. Dziś, po ponad pół roku czasu otrzymałam od SKO odpowiedź, że utrzymuje w mocy decyzję OPS o uchyleniu tego jednorazowego dodatku. Okazuje się, że liczy się tylko wiek dziecka.Dziecko urodzone w 2011r. (mając 5 lat)nie ma prawa do dodatku, choć w rzeczywistości realizuje roczne przygotowanie przedszkolne, bo wg. obowiązującego od 1 września 2016r. stanu prawnego dziecko w wieku 5 lat nie jest objęte rocznym przygotowaniem przedszkolnym i koniec. Nawet jeśli Przedszkole zaświadcza, że to dziecko realizuje roczne przygotowanie przedszkolne. Wobec uzasadnienia decyzji SKO żadne dziecko urodzone w 2011r. nie powinno dostać dodatku z tyt. rozpoczęcia roku szkolnego we wrześniu 2016r. A wiele tu na forum było wpisów, że wypłacaliście 100 zł dodatku we wrześniu 2016r. jeśli Przedszkole zaświadczyło, że dziecko realizuje roczne przygotowanie przedszkolne... ja już tego nie rozumiem