Emler i inny pomocy - co zrobic ???? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 01 wrz 2015, 14:55

Elmer pisze:masz robić swoje.
Nie odwołał się, nie prosił o wznowienie postępowania.
Prokurtura i starosta
Nie jestem tak pewna jak Ty co do skutecznego doręczenia w takiej sytuacji. Najpierw ustaliłabym od kiedy strona nie zamieszkuje pod adresem na jaki zostały wysłane pisma.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 14:56

RR pisze:
+ewa pisze:i co powinnam teraz zrobic ?????????????????
Standardowo to co ja robię jak coś sknocę - puknąć się w głowę.
dzieki, nie ma to jak ktos Cie pocieszy :)
co masz na mysli? to ze nie napisał od kiedy czy co?
+ewa

Napisano: 01 wrz 2015, 15:25

+ewa pisze:co masz na myśli? to ze nie napisał od kiedy czy co?
W oświadczeniu powinien wskazać od kiedy nie zamieszkuje na terenie Twojej gminy, być może nigdy nie byłaś OWD 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:28

Kurde, brakuje mi tutaj przed wszczęciem rozeznania w ewidencji ludności i współpracy z policją w celu ustalenia, czy tam zamieszkuje. Za szybko wydana decyzja o uchylaniu, nie do końca ustaliłaś, czy jesteś OWD.
kawa i ciasto

Napisano: 01 wrz 2015, 15:34

a po co masz takie rzeczy robić?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:37

W chwili obecnej to brakuje informacji od kiedy dłużnik nie zamieszkuje pod adresem na jaki poszły pisma - moim zdaniem.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:54

tylko, że ja mam to gdzieś. Jak się dłużnikowi coś nie podoba może wnioskować o wznowienie postępowania.
KPA:
Art. 145. § 1. W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
4) strona bez własnej winy nie brała udziału w postępowaniu;

Art. 147. Wznowienie postępowania następuje z urzędu lub na żądanie strony. Wznowienie postępowania z przyczyny określonej w art. 145 § 1 pkt 4 oraz w art. 145a i art. 145b następuje tylko na żądanie strony.

To Strona musi do mnie przyjść i prosić o wznowienie, przedstawić nowe dowody a nie ja mam biegać za stroną.
Szanujmy się.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 9:00

Elmer pisze:tylko, że ja mam to gdzieś. Jak się dłużnikowi coś nie podoba może wnioskować o wznowienie postępowania. KPA:
To że masz to gdzieś mało mnie obchodzi 8-) . Nie można wnioskować o wznowienie postępowania w momencie kiedy trudno uznać że wcześniej zostało ono wszczęte i rozstrzygnięte decyzją. Jeśli wszczęcie zostało wysłane na adres nie będący adresem zamieszkania strony to moim zdaniem trudno uznać że się wszczęło jakieś postępowanie i tym bardziej trudno następnie odnosić się do wznowienia postępowania.
Art. 42 § 1 k.pa. mówi o doręczaniu pisma osobom fizycznym w ich mieszkaniu przez co należy rozumieć szeroko rozumiane miejsce zamieszkania danej osoby, w tym również miejsce, w którym osoba nie posiadająca zameldowania na pobyt stały lub czasowy faktycznie przebywa. Jak stwierdził WSA w Olsztynie w wyroku z dnia 3.12.2013 r. w sprawie II SA/Ol 924/13 brak legalnych definicji użytych w k.p.a. pojęć "mieszkanie" i "adres", pozwala przyjąć, że mogą być one traktowane zamiennie i nie muszą być tożsame z miejscem zameldowania na pobyt stały bądź stałego zamieszkania. Dopiero w następnej kolejności w grę wchodzi doręczenie zastępcze uregulowane w art. 43 k.p.a. Przepis ten stanowi, że w przypadku nieobecności adresata pismo doręcza się za pokwitowaniem, dorosłemu domownikowi, sąsiadowi lub dozorcy domu, jeżeli osoby te podjęły się oddania pisma adresatowi. O doręczeniu pisma sąsiadowi lub dozorcy zawiadamia się adresata, umieszczając zawiadomienie w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy to nie jest możliwe, w drzwiach mieszkania.
W rozpoznawanej sprawie organ nie wyjaśnił i nie ocenił w sposób dostateczny wątpliwości dotyczących poprawności adresu, na który przesłano decyzję będącą podstawą wniosku, co stanowi naruszenie art. 7, 77 § 1 i 80 k.p.a. i następnie prawidłowości uznania jej za doręczoną, choć jest to warunek uznania decyzji za ostateczną (po upływie terminu do wniesienia odwołania ).
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E7405AA30B

Moim zdaniem pisma wysłane na adres nie będący miejscem zamieszkania strony nie idzie uznać za prawidłowo doręczone.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x