Mam petenta, który ma mieszkanie służbowe i co miesiąc otrzymuje fakturę za czynsz i energię, z której wynika, że 1 kwh prądu wynosi 0,90 zł. Jaką kwotę powinnam liczyć tą jaką on płaci czy taka jak jest w rejonie? Zaznaczam, że nie ma innej faktury za prąd. Pomóżcie
Cena w rejonie podana przez energetykę jest 0,3133 od stycznia 2014r. a licząc z faktury wychodzi mi 0.5855, a petent płaci 0,90. To są takie rozbieżności, że nie wiem jak liczyć!!!!
Trąci tu nieporozumieniem. Zarządca z zasady nie ma prawa stosować swoich stawek energii, jeśli jest ona z zewnątrz. Ponieważ jednocześnie jest obowiązany potwierdzić wniosek, więc w pierwszym rzędzie należałoby z nim wyjaśnić.
Nie bardzo chce się wierzyć, ale niech tak będzie. Rozliczenie energii z właścicielem to sprawa odrębna od dodatku mieszkaniowego.
Do tego ostatniego najlepiej poproście do wglądu fakturę z zakładu energetycznego, oczywiście tę OSTATNIĄ, aktualną na dzień składania wniosku, a nie z całego roku. Moim zdaniem na bazie tej faktury powinna być ustalona stawka do dodatku (może być uśredniona).