Energia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 sty 2014, 11:49

Mam petenta, który ma mieszkanie służbowe i co miesiąc otrzymuje fakturę za czynsz i energię, z której wynika, że 1 kwh prądu wynosi 0,90 zł. Jaką kwotę powinnam liczyć tą jaką on płaci czy taka jak jest w rejonie? Zaznaczam, że nie ma innej faktury za prąd. Pomóżcie
~`Ol

Napisano: 27 sty 2014, 11:53

ja bym dowiedziała sie jaka jest cena 1 kwh w rejonie energetycznym, sporządziła notatke i liczyła własnie tak
~Bożena

Napisano: 27 sty 2014, 12:13

Cena w rejonie podana przez energetykę jest 0,3133 od stycznia 2014r. a licząc z faktury wychodzi mi 0.5855, a petent płaci 0,90. To są takie rozbieżności, że nie wiem jak liczyć!!!!
~`Ol

Napisano: 27 sty 2014, 12:43

Trąci tu nieporozumieniem. Zarządca z zasady nie ma prawa stosować swoich stawek energii, jeśli jest ona z zewnątrz. Ponieważ jednocześnie jest obowiązany potwierdzić wniosek, więc w pierwszym rzędzie należałoby z nim wyjaśnić.
~jh

Napisano: 27 sty 2014, 13:18

Powiedziano mi, że kwota kwh jest liczona ze średniej z całego roku i taką kwotę mają stawkę mają na fakturze.
~`Ol

Napisano: 27 sty 2014, 13:39

Nie bardzo chce się wierzyć, ale niech tak będzie. Rozliczenie energii z właścicielem to sprawa odrębna od dodatku mieszkaniowego.

Do tego ostatniego najlepiej poproście do wglądu fakturę z zakładu energetycznego, oczywiście tę OSTATNIĄ, aktualną na dzień składania wniosku, a nie z całego roku. Moim zdaniem na bazie tej faktury powinna być ustalona stawka do dodatku (może być uśredniona).
~jh

Napisano: 27 sty 2014, 13:56

u mnie niej wiecej ceny z faktur zgadzaja sie z tymi jaka jest w energetyce i przy liczniku jednotaryfowym wynosi 0.6231 zł
~Bożena

Napisano: 27 sty 2014, 15:50

No dobra. Dla uproszczenia można wziąć z zakładu energetycznego.
Można też z analogicznych faktur.
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x