Sprawa dotyczy dochodu uzyskanego. Mam zaświadczenie od pracodawcy o wynagrodzeniu za 2 miesiąc, w zaświadczeniu napisane jest że wynagrodzenia obciążone jest przez zajęcie komornicze (facet jest dłużnikiem alimentacyjnym) i o to zajęcie pomniejszona jest kwota wynagrodzenia. Ale do liczenia dochodu uzyskanego ja biorę "pełna kwotę" nie odliczam zajęcia komorniczego? czy tak?
ja zawsze mam z tym problem no bo jak to się ma do definicji z naszej ustawy ?
art. 3 Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie – oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:
a) przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307, z późn. zm.1)), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes