ewalu, kb, Elmer i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 gru 2014, 10:14

pomóżcie proszę bo mam lekki stan przedzawałowy. A oto sytuacja problematyczne. Matka pobierała na córkę świadczenie pielęgnacyjne. Córka wyszła za mąż, a matka o tym nie poinformowała nas. Gdy wszystko wypłynęło, uchylenie, zwrot. Od decyzji zwrotnej matka odwołała się, SKO utrzymał w mocy nasza decyzję. Nie skarżyła decyzji SKO do sądu. U nas złożyła podanie o umorzenie i dostała odmowę. Oczywiście odwołała się. Gdy w SKO leżało odwołanie od umorzenia ja zrobiłam upomnienie a potem tytuł wykonawczy w następstwie utrzymanej w mocy decyzji zwrotnej.
Teraz dostaliśmy decyzja z SKO utrzymujacą w mocy naszą odmowę umorzenia. Ale baba robi awantury, straszy telewizją, biega do wójta dlaczego wysłałam tytuł do US skoro w SKO leżało jej odwołanie dotyczące umorzenia. Tłumaczyłam jej że tytuł dotyczy decyzji zwrotnej która stała się prawomocna i musiałam działać? Poradźcie coś co jej mówić, wójt wezwie minie dziś na dywanik, jak się bronić?
saga

Napisano: 09 gru 2014, 10:21

jak cię wójt wezwie to przedstawisz mu sprawę tak jak na forum ... kobieta nie dopełniła wymogu ustawowego
art.25 ust. 1 W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych osoba, o której mowa w art. 23 ust. 1, jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu wypłacającego świadczenia rodzinne.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2014, 10:26

j.w. poza tym powiesz wojtowi,ze gdyby swiadczenia jednak zostaly umorzone to zgodnie z przepisami o egzekucji administracyjnej zawiadomilabys o tym niezwlocznie US i postepowanie egzekucyjne rowniez zostaloby umorzone;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2014, 11:03

Nie stresuj sie. Nie dopełniła obowiązku informacyjnego? Nie dopełniła, a jeszcze cię teraz straszy. Postąpiłas prawidłowo.
liwa

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x