fałszywe oświadczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 cze 2015, 14:31

osoba pobierająca wcześniej SP na osobę dorosłą a obecnie ZDO, która złożyła u mnie oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp rolnego teraz złożyła w KRUS oświadczenie, że to ośw złożone u mnie jest nieprawda, że nie zaprzestała prow gosp rol, że dalej je prowadzi. Co z tym fantem zrobić???
1) wszczęcie post w spr uchyl dec przyzn ZDO,
2) uchyl dec przyzn ZDO,
3) wszcz post w spr ustalenia NP ZDO,
4) wyd dec o uznaniu za NP
5) wszcz post w sprawie zwrotu NP
6) wyd dec w spr zwrotu

CZY DOBRZE MYŚLĘ??? A jeśli tak to od kiedy NP ?
Czy ten art 17b, dotyczący oświadczeń składanych przez rolników obowiązuje od 15-05-2014R???
dorota76

Napisano: 16 cze 2015, 14:35

oczywiście nie art 17b, tylko art 3 ust o ZDO!!
dorota76

Napisano: 16 cze 2015, 14:38

Czy NP to byłoby całe wyrównanie wypłacone za okres od 01-07-2013r. + odsetki oraz św. wypłacone do chwili obecnej czyli do 31-05-2015???
dorota76

Napisano: 16 cze 2015, 14:41

A co zrobić z fałszywym oświadczeniem złożonym pod odp karną??? DO PROKURATORA????
dorota76

Napisano: 16 cze 2015, 15:04

a skad wiesz jakiej treści oświadczenie złożyła w KRUS
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 17 cze 2015, 8:10

Bo KRUS przysłał mi kopię
dorota76

Napisano: 17 cze 2015, 12:11

zawiadomienie do prokuratora tu pasuje, ale to chyba krus powinien zawiadomić prokuratora
ja wszczęłabym postępowanie w sprawie uchylenia, nienależnie pobrane i wszystko do oddania.
Miałam podobny przypadek pani w lipcu złożyła wniosek o zdo wypełniając go podpisała oświadczenie pod odpowiedzialnością karną że nigdzie nie pracowała, a że była zgłoszona do krus jako domownik my ja ubezpieczyłyśmy i wystąpiłyśmy do ZUS o ustalenie okresów składkowych pani, w odpowiedzi zus napisał że pani od 31 marca 2014r do nadal jest zgłoszona do ubezpieczeń z tytułu um. zlecenia świadczenia usług itp. (to było w pażdzierniku, listopadzie ubiegłego roku). Uchyliłyśmy jej zdo od 31 marca 2014 do zwrotu miała ponad 3 tys. Potem w styczniu złożyła na szo, pracownik socjalny po kilku wizytach u matki stwierdził , że nie sprawuje ona opieki nad matką, kobieta się odwołała no i nic z tego sko utrzymało odmowę i napisało że opieka ma być sprawowana 6-8 godzin dziennie.
A jej myk polegał na tym, że wcześniej przy śp domowników nie ubezpieczaliśmy w zusie i ona chyba myślała ze teraz też nie będzie ubezpieczona, tylko to nas właśnie dziwi, bo miała kilka razy powtarzane że my ją ubezpieczymy. I dzięki ZUS jej oszustwo wyszło na jaw
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2015, 13:32

U mnie ta osoba nie była ubezpieczona, bo to rolnik z 3ha przelicz i powiedział że jest w KRUS, ale ma bardzo duże zaległości wiec nie chcą mu wydać żadnego zaświadczenia. W tym roku zachorował i okazało się ze nie ma żadnego ubezpieczenia, wiec uderzył do KRUS, tam napisał ośw. (bo pytali czy pobiera szo i czy pisał oświadczenie o zaprzestaniu), że to co pisał w GOPS jest nieprawdą, ze cały czas użytkuje ziemie, pobiera dopłaty i czerpie korzyści, dodatkowo sołtys to potwierdził. Okazało się że on prawdopodobnie nie był zgłoszony do KRUS, do dopiero teraz KRUS wydał mu decyzję o objęciu ubezpieczeniem, naliczył odsetki, odpisał przedawniony dług z 10 lat, reszte rozłożył na raty (ok 18000zł). Pan już dawno wydał pieniądze z wyrównania, więc szanse na zwrot są żadne.
dorota76

Napisano: 18 cze 2015, 11:35

A czy od NP odsetek przy wyrównaniu ZDO też liczymy odsetki???
dorota76

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x