Napisano: 06 paź 2008, 11:23
zrobiłam rozpoznanie w ubiegłym roku i niestety, nie ma szans na to, żeby któraś z organizacji pozarządowych uprawnionych do tego rodzaju działań, chciałaby prowadzić świetlicę wiejską. Na jednym ze szkoleń, ekspert od finansów publicznych powiedział, że w przypadku przekazania środków jednostce kultury, należy ogłosić konkurs i nie szkodzi, że nie jest to organizacja pozarządowa (?). Początkuję na tym stanowisku, ale mam wielki zapał do tego, żeby pracować efektywnie, ale nie jest to łatwe, bo procedury są zawiłe, a i opinie często sprzeczne. Przecież samorządowe instytucje kultury, są to podmioty, zaliczane do sektora finansów publicznych, a więc nie podlegają zapisom tejże ustawy. Już się całkiem pogubiłam. Może ktoś dysponuje umową o współorganizacji o której pisze Danka? Wydaje mi się to jedynym wyjściem. Chciałabym, aby w przyszłym roku działało choć kilka świetlic. Zawsze to alternatywa, zwłaszcza dla tych dzieci, które chciałyby bądź wręcz musiały, spędzić kilka godzin poza domem, tylko nie mają gdzie. Liczę na pomoc:)