finansowanie Swietlic gminnych - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 07 paź 2008, 9:54

Bardzo podobna do umowy zlecenie, tylko musisz mocno podkreślić rolę współorganizatora, czyli co GOK zrobi bez pieniędzy, a co burmistrz finansuje. Konstruując wzór umowy trzeba bardzo współpracować ze skarbnikiem gminy, bo to on będzie tym, który powie, że taką umowę można zawrzeć. Myslę, że trzeba też zrobić dla pracownika od przetargów notatkę, dlaczego własnie ta firma bedzie realizować to zadanie (brak organizacji, która ma takie zadanie w statucie, brak rejestracji u wojewody placówki wsparcia dziennego, najnizsze koszty: księgowość, lokal itp.) Należy wytłumaczyć, że zadanie należy realizować (wynika to z diagnozy i zostało zapisane w programie profilaktyki). Jeżeli wpiszesz w interię haslo umowa o współorganizacji to Ci się kilkanaście pojawi. Zaangażuj innych pracowników urzędu, zebyś nie została sama jak przyjdzie niezorietowany pracownik RIO i będzie wpierał, ze należało zorganizować konkurs, a przeciez nie mogłaś tego zrobić. Warto popracować nad dobrym wizerunkiem. Radni, burmistrz i inni wazni, powinni utożsamiać się z tym pomysłem. Powodzenia.
~Danka

Napisano: 07 paź 2008, 10:26

no to nic z tego nie będzie, bo skarbniczka twierdzi, że musi być konkurs, a ja nie mam siły przebicia. Dziękuję za pomoc. Bardzo się cieszę, kiedy spotykam takich życzliwych ludzi, jak Danka. Jeszcze raz dziękuję:)
~iza

Napisano: 08 paź 2008, 10:08

Czy nie mozesz świetlic środowiskowych zlecić szkołom ? Można zrobić wtedy zlecenie na szkołę. Gdzie masz świetlice ?W ostateczności zrób konkurs dla GOK, tylko poproś wczesniej o opinie prawną radcę lub merytoryczną skarbnika na pismie koniecznie, żebyś miała czym \"machać\" jak przyjdzie RIO. Nie odpuszczaj. Dzieci dzięki profesjonalnej świetlicy kończą szkoły, jedne nie repetują inne kończa nawet studia. Mają komu powiedzieć jeśli jest bicie czy molestowanie. Super jeśli pracownik świetlicy współpracuje ze szkołą i ops. No i jesli sie jeszcze najedzą do syta, to wiesz na co wydajesz pieniądze.
Zawalcz. Tutaj możesz uzyć wiele argumentów. Dziecko z rodziny dysfunkcyjnej, pozostawione samo sobie łatwo staje sie ofiarą, ale i sprawca. Świetlica jest jednym z elementów rozwiazujacych problemy związane z bezpieczeństwem w gminie. Nie możesz robić tego sama. Nie teatry, nie wakacje dla biednych dzieci, bo komus serce płacze jak widzi biedę. Ale systematyczna praca, dzień w dzień. Na wakacje nie muszą jechać, wystarczy, że zrobisz coś na miejscu (półkolonię). To zaden dramat jak dziecko nie wyjeżdża na wakacje. Problem jak sie nudzi i nikogo nie obchodzi.
~Danka

Napisano: 08 paź 2008, 11:54

spróbuję...
~iza

Napisano: 09 paź 2008, 10:03

Oj ale się rozpisaliście, u mnie swietlice prowadzą instytucje kultury i zadnych konkursów nie robie tylko daje dotacje podmiotową z działu 851.54 par. 2480. Chcesz znac szczególy to pisz: [email protected]
Pozdrawiam
~Waldek

Napisano: 07 kwie 2009, 14:40

nie wszędzie jest tak, jak u Ciebie Waldku i nie wszędzie pełnomocnik ma taką siłę przebicia:(
~iza

Napisano: 13 sty 2010, 10:13

Mam pytanie
W jaki sposób opłacać wynajem pomieszczenia na świetlicę środowiskową. Wynajmujący nie chce wystawiać rachunku
~mary

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x