Fundusz alimentacyjny a śmierć dłużnika

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Ciekawa09
Praktykant
Zajmuję się: FA,ŚP,ŚR
Kontakt:

Fundusz alimentacyjny a śmierć dłużnika

Post autor: Ciekawa09 »

Witam. Mam dość pilne pytanie. Jutro mamy wypłatę świadczeń a dziś przyszła pani która pobiera fundusz z informacją że dłużnik zmarł za granicą i ona nawet nie wie kiedy dokładnie. Czy w takiej sytuacji należy wypłacić jej w tym miesiącu świadczenie z funduszu?
zombi
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: Fundusz alimentacyjny a śmierć dłużnika

Post autor: zombi »

Miałam taką sytuację w czerwcu. Dłużnik zmarł przed wypłatą. Z racji tego że świadczenia z FA są niepodzielne, więc przysługują za dany miesiąc albo nie, ja wypłaciłam za czerwiec, a zrobiłam uchylenie decyzji od 1 lipca, jak otrzymałam akt zgonu. Wcale nieprawda, że jest potem problem w Sygnity jak niektórzy pisali, że nie ma komu przypisać zadłużenia. Wszystko da się zrobić. Ale czytając wpisy na forum są różne opinie i wiem, że ośrodki różnie robią. Ja się podzieliłam swoim zdaniem i tym jak ja zrobiłam.
Marty1234
Praktykant
Zajmuję się: ŚW/FA podinspektor
Kontakt:

Post autor: Marty1234 »

u nas dłużnik umarł 7 lutego i uzyskałam odpowiedz z lexa, iż należy uchylić decyzje przyznająca od dnia następnego po śmierci dłużnika i w związku z tym ostatnia wypłata nastąpiła w styczniu
JoannaS
Stażysta
Zajmuję się: FA, CP, DG, SW,
Kontakt:

Post autor: JoannaS »

U mnie zgon dłużnika w czerwcu i w uchylenie od czerwca.
ODPOWIEDZ