fundusz w konkubinacie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 10 gru 2014, 10:07

Dziewczyna ma własne dziecko i pozostaje z jego ojcem w konkubinacie. Czy może brać fa sama na siebie?
ala01

Napisano: 10 gru 2014, 10:49

Jak nie ma ślubu, uczy się i spełnia kryterium dochodowe to może. Ale w składzie rodziny winna wskazać rodzica.
Stella

Napisano: 10 gru 2014, 12:19

Rozumiem, że rodzica dziecka a nie jej rodzica.
ala01

Napisano: 10 gru 2014, 12:29

Tak Alu.
Póki nie mają ślubu, mogą mięć choćby trójkę dzieci i razem mieszkać, ale w składzie rodziny podaje tylko siebie i swoją matkę (ewentualnie z z dziećmi przebywającymi na jej utrzymaniu).

Po prostu wspieramy patologię.
Apropo. Ja w tej sprawie.

Mam dziewczynę, która nie mieszka już u matki, a "u ciotki" i złożyła o fundusz na siebie. Skład ona i matka. Jasne.
Tyle, że już mi się zapowiedziała, że będzie wnioskować także o fundusz na swoje dziecko. Dziewczyna jest panną.
Alimenty są zasądzone i teraz trwa postępowanie komornicze, które zakończy się wiadomo jak.

Zdaje się, że niestety nie mamy żadnej podstawy aby jej odmówić choć jednego funduszu. Będą należeć się jej oba, a w każdym inny skład rodziny.
Raa

Napisano: 10 gru 2014, 14:39

Ale ta dziewczyna nie mieszka z matką tylko ze swoim konkubentem i ich wspólnym dzieckiem. Dziewczyna jest pełnoletnia i ma alimenty zasądzone sama na siebie od swojego ojca. Czy w takiej sytuacji do składu rodziny podaje siebie, konkubenta, dziecko i jeszcze matkę?
ala01

Napisano: 10 gru 2014, 14:52

Nie. Podaje tylko siebie i matkę.
Raa

Napisano: 10 gru 2014, 14:54

słuchaj Raa bo dobrze prawi
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 gru 2014, 14:58

Ja już dostaję poplątania z pomieszaniem. Macie rację.
ala01

Napisano: 10 gru 2014, 15:14

Mam jeszcze jedno pytanie. Do składu rodziny dziewczyna podaje także swoje dwie siostry, które są na utrzymaniu matki i matka pobiera na nie fa?
ala01

Napisano: 10 gru 2014, 15:16

może, nie musi
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]