Kto mi pomoże?? Mam styczność z fakturą za energię za okres 19.11.15-22.01.16 i dokładnie taryfa G12, jest w niej podział na energie elektryczną dzienną i nocną. Występują w niej 2 daty 19.11.15-31.12.15 i dla nich kwh, no i druga data 31.12.15 - 22.01.16 czy taka sytuacja wymaga jakiegoś szczegółowego sposobu liczenia podział na dzienną nocną, lub spoglądanie na okres najbardziej aktualny tzn datę 31.12.15-22.01.16?? Czy nic się tutaj nie zmienia i sumuje wszystkie wartości netto które mają kwh czyli razem ich wyjdzie aż 8 pozycji i dziele przez sumę łączną kwh???
teresa52 pisze: Czy ... sumuje wszystkie wartości netto które mają kwh czyli razem ich wyjdzie aż 8 pozycji i dziele przez sumę łączną kwh???
i dolicza podatek.
Tak można.
Wspólnie wymyśliliśmy też inny sposób: od ceny całkowitej odjąć wszystkie składniki niezwiązane z kWh (jeśli netto, do powiększyć o podatek), zaś otrzymaną różnicę podzielić przez sumę energii liczoną w kWh. Często jest mniej odejmowania niż w poprzednim sposobie dodawania.
Wyniki muszą wyjść identyczne (raz warto sprawdzić).
Młoda koleżanko, skąd wzięło się 2404 kWh? Ja takiej kwoty w rozliczeniu nie znajduję. Dla pewności proponuję tak: samodzielnie odjąć stan początkowy od końcowego każdego z liczników, następnie wszystkie te różnice dodać do siebie. W ten sposób uzyska się ilość energii do dalszych obliczeń.