Proszę o pomoc w listopadzie zapłaciłam normalnie bez splitu fakturę w wysokości ok 2500,00 zł za tonery na której było oznaczenie split payment . Co mam zrobić?Dzisiaj się dopatrzyłam, że powinnam zapłacić splitem Pomocy
Obowiązkowe MPP jest za faktury powyżej 15000zł.To,ze jest tam napisane mpp nie znaczy,że musisz tak płacić.Nie wiem czy macie w GOPS zarządzenie kierownika jak płacicie faktury "Vatowskie".U nas wszystkie faktury płacimy Split Payment.Jeżeli nie macie takiego zarządzenia to nie musiałaś wcale płacić MPP.
Czyli poniżej 15 tys nie mamy obowiązku płacenia splitem?Naczytalam się ze poniosę konsekwencje w postaci sankcji 30% vat . Jeżeli nasz urząd gminy ma takie zarzadzenie- raczej ma w 100% i ujął w nim także jednostki czyli np nas jako GOPS to co wtedy?Moze poprosić sprzedawcę o zwrot środków i zapłacić splitem.?
powyżej 15.000,00 zł trzeba MPP jeśli jest choć jeden artykuł czy usługa z załącznika nr 15
jeśli urząd Wam nie przekazał takiego zarządzenia to pisać sobie może i tak Was nie obowiązuje
nie macie takiego obowiązku płacić MPP
skoro nie jest to ponad 15.000,00 zł wszystko jest OK
u nas nic nie płacimy MPP, bo nie mamy faktur powyżej 15.000,00 zł (prócz dożywiania ale to nie jest w załączniku nr 15)