gromadzenie dokumentów, czy wgląd
gromadzenie dokumentów, czy wgląd
Witam. Pogubiłam się, bo do tej pory dokumenty brałam tylko do wglądu. Pisałam, jakie dokumenty zostały okazane, podpisałam się i wpinałam tę kartkę do wniosku. A czy teraz musimy gromadzić dokumenty, bo nie widzę zapisu w ustawie, że dokumenty tylko do wglądu tak jak poprzednio.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: gromadzenie dokumentów, czy wgląd
Tak trzeba gromadzić, chyba że możesz sama uzyskać dane to nie możesz o nei żądać, my cześć osób mamy w SR
Ja też mam dokumenty z rodzinnego, ale co? powinnam je wyciągać z teczek, kserować i wpinać do wniosku kdr?
Jak masz dostęp do SR to ja tak robię, że wchodzę w Programie SR na wnioski i z tej pozycji robię sobie kopie składku rodziny czyli nazwisko i imię, stopień pokrewieństwa, pesel i nr strony z której pobrałam te dane dołączam do wniosku KDR i spokój. Biorę tylko oświadczenia rodziców i zaświadczenia ze szkoły
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dzisiaj rozmawiałem na temat zaświadczenia za szkoły..ira pisze:Jak masz dostęp do SR to ja tak robię, że wchodzę w Programie SR na wnioski i z tej pozycji robię sobie kopie składku rodziny czyli nazwisko i imię, stopień pokrewieństwa, pesel i nr strony z której pobrałam te dane dołączam do wniosku KDR i spokój. Biorę tylko oświadczenia rodziców i zaświadczenia ze szkoły

ja dalej nie rozumiem dlaczego brać np kserokopię dowodów osobistych czy aktów urodzeń, skoro w ustawie pisze "przedstawia się" i na stronie rodzna.gov.pl napisane- Czy gmina powinna gromadzić kopie okazywanych dokumentów?
Nie, nie ma takiego obowiązku.
Czy gmina powinna gromadzić kopie okazywanych dokumentów?
Gmina sporządza, uwierzytelnia i gromadzi kopie okazywanych dokumentów.
To jest zapis ze strony ministerstwa
Gmina sporządza, uwierzytelnia i gromadzi kopie okazywanych dokumentów.
To jest zapis ze strony ministerstwa
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Na stronie jest tak napisane ponieważ nie zmodyfikowali tego dopiero wczoraj w dokumentach do pobrania poprawili wykaz dokumentów potrzebnych przy składaniuNaatalia pisze:ja dalej nie rozumiem dlaczego brać np kserokopię dowodów osobistych czy aktów urodzeń, skoro w ustawie pisze "przedstawia się" i na stronie rodzna.gov.pl napisane- Czy gmina powinna gromadzić kopie okazywanych dokumentów?
Co do pytania jeżeli nie masz dostępu do danych to musisz brać kserować i potwierdzać za zgodność z oryginałem
A jak ma się to odnośnie dowodów osobistych których nie można kserować, jeżeli w przypadku zamiast aktu urodzenia dziecka rodzic okazuje jego dowód osobisty.?
Najwidoczniej nijak się ma, ustawa o KDR rządzi się swoimi prawami. Tak samo, jak potwierdzać za zgodność może tylko organ, który wydał dany dokument, a tu ustawa nadaje prawo potwierdzania za zgodność wójtowi.
Oprócz gromadzenie dokumentów, czy wgląd - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
studeny planowany termin ukończenia 30,03,2017 do kiedy kart
studia a data urodzenia
Jak mam postąpić?
matka zameldowana na pobyt czasowy - do kiedy karta
Jeszcze o sprawozdaniu SR I-XII
KDR
Nowy wniosek do przedłużenia karty
do kiedy przyznajecie KDR dla ucznia?
małżonek czy rodzic??
zgoda na wykorzystanie numeru telefonu
urodzi dziecko
Skład rodziny - uprawnienia