Grupy robocze - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 sie 2015, 9:26

Przewodniczący zwołuje Grupę Roboczą w jakimś tam składzie , odbywa się spotkanie GR i umawiamy się z członkami GR na termin kolejnego spotkania. I tu pytanie jeżeli na następną gr chcę jeszcze zaprosić np. pedagoga (członka ZI) to znowu powołuje GR czy tylko zapraszam pedagoga i w protokole piszę o tym??
Kasia78

Napisano: 03 sie 2015, 10:23

Piszesz w działaniach że planujesz powołać pedagoga szkolnego. powiem tak... poinformuj go jak chcesz tego pedagoga byle by był i podpisał sie na protokole że był i że bedzie realizaował plan pomocy rodzinie.:) ja mimo że ustalam na spotkaniu grupy kolejne jej zebranie i tak informacyjnie pisemnie wysyłam iformację o spotkaniu grupy i tyle. za każdym razem iformuje przełozonych członków grupy roboczej o tym że jest takie spotkanie i prosze o oddelegowanie odpowiednich osób na dany dzień.
junior

Napisano: 31 sie 2015, 10:09

Witam
proszę o udzielenie mi odpowiedzi: Kto powinien być koordynatorem grupy roboczej i w jaki sposób się to odbywa u Was? U nas zrobił się bunt pracownicy socjalni nie chcą być koordynatorami grup roboczych. Jak rozstrzygnąć ten problem?
Pozdrawiam
Anna G.

Napisano: 31 sie 2015, 15:23

1 Pytanie poszerzenie GR pisze się w protokole jako wniosek członków GR i na następne zapraszasz tą dodatkową osobę.
2. Pytanie: niestety koordynatormi GR muszą być pracownicy socjalni.
Art 9a pkt 9 Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie mówi, że obsługę organizacyjno - techniczną ZI zapewnia OPS.
Shogun

Napisano: 01 wrz 2015, 13:10

Shogun -nie sądzę aby ten zapis wskazywał na rolę koordynatora. To nie o to chodzi.
Pracownik socjalny nie musi być koordynatorem NK, co podkreślam. Jest ułatwieniem jeśli koordynatorem jest pracownik pomocy społecznej generalnie- dla wszystkich ale nie jest to obowiązkiem i zasadą.
U mnie metodykę ( czyli koordynację ) GR prowadziłam ja będąc pedagogiem/ terapeutą a obecnie obowiązek powierzyłam psychologowi. Jest świetna...
Emilka.

Napisano: 02 wrz 2015, 12:26

Gdzieniegdzie koordynatorem jest pracownik OPS, gdzieniegdzie koordynatora wybiera sobie ze swojego grona grupa robocza. Nie jest to nigdzie usankcjonowane i nakazane, kwestia ustalenia na posiedzeniu ZI moim zdaniem.
erykonos

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem