Grzegorz.P.
Re: Grzegorz.P.
Obudzony jestem założymy że ktoś ma wypadek w 23 roku życia dostaje orzeczenie z zus , ż formułką calkowita niezdolnosc powstala w zwiazku z naruszeniem sprawnosci organizmu powstalym przed ukonczeniem 18 roku zycia lub w trakcie trwania nauki w szkole lub szkole wyzszej .... Zgadza się podczas nauki na studiach lat 23 też dacie zasiłek piel. jak nie ma konkretnej daty bo zus nie napisał chociaż w jego orzeczeniach jest taki wymóg żeby podac datę powstania całkowitej niezdolności. Takie orzeczenia są do renty socjalnej ale tam niepełsnoprawność powstaje do 25 r.ż
Grzegorz, to nie o tobie tutaj mowa 
Nie drąż tematu tylko czym prędzej "lec" do ops i złóż wniosek

- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
I pozdrów osobę prowadzącą Świadczenia od forum opsGość pisze:Grzegorz, to nie o tobie tutaj mowa

Do Grzegorz P.
Weź wszystkie oczeczenia i złóż wniosek o zas.piel do ops.
Weź wszystkie oczeczenia i złóż wniosek o zas.piel do ops.
no dobrze tak zrobię
mam kilka orzeczeń z ZUS tam jest zapis taki jak wczesniej napisałem ze calkowita niezdolnosc pozostaje ......przed ukonczeniem 8 roku zycie ..... itp...
natomiast orzeczenie z PCPR jasno okresla od kiedy istnieje.
orzeczenie z PCPR jest z roku 2001 wtedy to miałem juz 28 lat ale pamietam ze liczyło sie to ze niepełnopsrawnosc istniała duzo wczesniej
tylko czy MOZNA wiązać ustalnia z orzeczenie z PCPR z orzeczeniem z ZUS
mam kilka orzeczeń z ZUS tam jest zapis taki jak wczesniej napisałem ze calkowita niezdolnosc pozostaje ......przed ukonczeniem 8 roku zycie ..... itp...
natomiast orzeczenie z PCPR jasno okresla od kiedy istnieje.
orzeczenie z PCPR jest z roku 2001 wtedy to miałem juz 28 lat ale pamietam ze liczyło sie to ze niepełnopsrawnosc istniała duzo wczesniej
tylko czy MOZNA wiązać ustalnia z orzeczenie z PCPR z orzeczeniem z ZUS
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Hejże. a jeśli niepełnosprawność powstała w czasie nauki w szkole w wieku 23 lat?
Zaświadczenie ZUIS bedzie wyglądać dokładnie w ten sam sposób, a uprawnienia do ZP bezwzględnie nie ma. Gość ma rację. Ja w takich sytuacjach żądam od ZUSu wskazania czy niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 21 rż.
Wątpliwości nie ma wyłącznie wówczas, gdy wnioskodawca nie ma ukończonych 21 lat.
Zaświadczenie ZUIS bedzie wyglądać dokładnie w ten sam sposób, a uprawnienia do ZP bezwzględnie nie ma. Gość ma rację. Ja w takich sytuacjach żądam od ZUSu wskazania czy niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 21 rż.
Wątpliwości nie ma wyłącznie wówczas, gdy wnioskodawca nie ma ukończonych 21 lat.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ewalu zaliczyla wpadke;-) kawa byla za mocna i przeoczyla,ze z tego orzeczenia Grzegorza nie wynika wcale,ze jego niepelnosprawnosc powstala przed 18 rokiem zycia tylko,ze powstala miedzy 18 a 25 - a to juz troche za duza rozpietosc czasu jesli Grzegorz ma ukonczone 21 lat:) , Grzegrz w tej sytuacji musi udowodnic,ze powstala zanim skonczyl 21 lat a nie pozniej (chociaz moze i w trakcie nauki w szkole:D)ewalu pisze:kawę to ty już dzisiaj piłeś ?? bo mam wrażenie, że nie obudzony jesteśGość pisze:Nie do końca starczy bo o ile masz orzeczenie z Zus co przełożeniu na ustawę o swiadczeniach rodzinnych udaje umiarkowany stopień ale nie masz podanej dokładnej daty powstania niepełnopsrawności bo mogłeś zmieć ją mieć z tego co tam pisze od 18 do 25 roku życia . A zasiłek nalezy się osobie z umirakowanym do 21 r.ż wieć jak nie masz wcześniejszych orzeczeń do odwołaj sie żeby konkretnie wpsiali datę powstania. Chyba , ze masz napisaną datę powstania
Dzięki kb i Kronos bo juz szukałam wyroków w tej sprawie żeby rozjaśnić co nie którym , że taki zapis w orzeczeniu nie oznacza , ze niepełsnoprawność powstała przed 21 r. ż.
Czyli kawy nie muszę zmieniać bo jednak kopa ma niezłego z rana:)
no a moge udowodniźć to tym orzeczeniem z PCPR ???? w którym jest zapis ze niepelnosprawnosc od 1990 r tj. od 17 roku zycia ? wystarczy
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dobra to ja zmienie kawęGość pisze:Dzięki kb i Kronos bo juz szukałam wyroków w tej sprawie żeby rozjaśnić co nie którym , że taki zapis w orzeczeniu nie oznacza , ze niepełsnoprawność powstała przed 21 r. ż.

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Oprócz Grzegorz.P. - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dzierżawa a zasiłek rodzinny
specjalny zasiłek opiekuńczy
Jak t w końcu jest z tym ZDO?!
SZO na dziecko
Wyrejestrowanie się z PUP
Wyrejestrowanie z PUP
wiolka123
ile wniosków do ZDO
wyrok o rozwód
przedłużenie ŚP
dochód- rodzina zastępcza