HEKTAR - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 gru 2015, 13:04

Teraz pewnie śpisz po całonocnym wertowaniu wyroków. Jak się obudzisz to przyjmij do wiadomości, że wszystkie te wklejone linki do orzeczeń sądowych potwierdzają to co napisano wcześniej. Przy ubieganiu się o ŚR nie wlicza się ziemi wydzierżawionej/zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników. Tzn. Umowa zarejestrowana w Starostwie i zgłoszona do KRUS.
Przykład: ubiegający się o ŚR pracuje i jest ubezpieczony w ZUS. Ponadto jest właścicielem 20ha ziemi, wydzierżawionej zgodnie z zasadami przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Liczysz ziemię do dochodu? Oczywista oczywistość, że nie.
Gość

Napisano: 12 gru 2015, 13:08

Przykład nr2 : ubiegający się o ŚR pracuje i jest ubezpieczony w ZUS. Ponadto jest właścicielem 20ha ziemi, którą uprawia razem z rodziną. Liczysz ziemię do dochodu? Oczywista oczywistość, że tak.
Poniał?
Gość

Napisano: 12 gru 2015, 15:06

Gość pisze:Teraz pewnie śpisz po całonocnym wertowaniu wyroków.
10 minut przy śniadaniu mi to zajęło, LEX to bardzo pożyteczne narzędzie :D
Gość pisze:Oczywista oczywistość
Oczywiście, nikt ci nie wmówi, że białe jest białe itd... :lol:
Warunkiem skorzystania z przepisu art. 5 ust. 8a u.ś.r. jest posiadanie przez wydzierżawiającego statusu emeryta lub rencisty.
Trolluj sobie dalej, dla mnie EoT ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 gru 2015, 21:31

"Tom." ,to co podajesz odnosi się do indywidualnej skargi, którą rozpatrywał Sąd. Skarżąca nie spełniała tam również innych wymogów. Aby mieć pogląd na sprawę trzeba przeczytać całą treść orzeczenia, a nie wycinać zdanie wklejając go, bo to pasuje do twojej koncepcji myślenia. Kto chce może zajrzeć i przeczytać sobie całość orzeczenia Sądu.
Ty wyrokami w indywidualnych sprawach się nie interesuj, tylko patrz na przepis artykułu 5 pkt 8a/1 Ustawy o Ś.R.,
który mówi "........... wlicza się obszary rolne oddane w dzierżawę z wyjątkiem oddanej w dzierżawę, na podstawie umowy dzierżawy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, części lub całości znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego; ......"
Stosowny przepis o ubezpieczeniu społecznym rolników znajdziesz w odpowiedniej ustawie. Widać, że umiesz szukać, to nie sprawi Ci to kłopotu.
Mnie nie prowokuj, bo ja w tej sprawie nie mam nic więcej do dodania.
jarema

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x