Ilu wychowawców na nockach??

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~EWELINA

Ilu wychowawców na nockach??

Post autor: ~EWELINA »

witam
mam pytanie ilu wychowawców powinno pracowac na nockach? U nas(pracuje w domu dziecka) na 37 wychowanków przypada 1 wychowawca + 1 opiekun nocny lub na weekendy zamiast opiekuna nocnego ktos z obsługi czyli sprzataczka , kierowca itp.
Słyszalam ze na 15 dzieci powinno byc 2 wychowaców ale nie znalazłam potwierdzenia tego w zadnej ustawie.
Jeżeli ktos moze mi pomuc prosze o dopowiedz.
~olga

Re: Ilu wychowawców na nockach??

Post autor: ~olga »

Ewelinko, to nie przepis reguluje - ile??!! to potrzeby regulują ;) u mnie jest 30 wychowanków i na nocce jest 2 lub 3 wychowawców. bywa i tak , ze jest 4. Bezpieczeństwo na pierwszym planie. dzieci chorują, tęsknią i musi być osoba , która dziecku poswieci chwilkę czasu.
~gosia

: Ilu wychowawców na nockach??

Post autor: ~gosia »

Ja pracuje w pogotowiu opiekuńczym, na 14 wychowanków przypada 1 opiekun, od 15 wzwyż na nocach musi być 2 osoby do opieki.
~sara

Post autor: ~sara »

Jeden wychowawca i opiekunka dziecięca
~Basia

Post autor: ~Basia »

2 wychowawców na 28-30 dzieci. Rozporządzenie reguluje.
~socjalnik

Post autor: ~socjalnik »

zgodnie z rozporządzeniem:
W godzinach nocnych w placówce, w której przebywa do 14 dzieci, opiekę sprawuje jeden wychowawca, a w placówce, w której przebywa powyżej 14 dzieci, opiekę sprawuje co najmniej dwóch pracowników, o których mowa w § 37 i 38, w tym jeden wychowawca, natomiast w przypadku, gdy warunki lokalowe nie pozwalają na szybki kontakt wychowawcy z dzieckiem, liczba wychowawców sprawujących opiekę w placówce musi gwarantować bezpieczeństwo każdego dziecka.
~Grażyna

Post autor: ~Grażyna »

Basiu jakie rozporządzenie dosłownie mówi o ilości wychowawców na nockach
~Iza PCPR

Post autor: ~Iza PCPR »

Grażyna, rozporządzenie w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych
~Roman

Post autor: ~Roman »

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 19 października 2007 r.
w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych

§ 25

6. W godzinach nocnych w placówce, w której przebywa do 14 dzieci, opiekę sprawuje jeden wychowawca, a w placówce, w której przebywa powyżej 14 dzieci, opiekę sprawuje co najmniej dwóch pracowników, o których mowa w § 37 i 38, w tym jeden wychowawca, natomiast w przypadku, gdy warunki lokalowe nie pozwalają na szybki kontakt wychowawcy z dzieckiem, liczba wychowawców sprawujących opiekę w placówce musi gwarantować bezpieczeństwo każdego dziecka.
~jola

Post autor: ~jola »

ilu wychowawców powinno być w nocy reguluje rozporządzenie Ministra Pracy i polityki Społecznej w sprawie placówek opiekóńczo - wychowawczych - pozdrawiam
ODPOWIEDZ