informacja do urzędu gminy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 lut 2026, 14:59

witam, mam pytanie w jaki sposób "teraz" informujecie zarządcę budynku (urząd gminy) o osobach, którym przyznano dodatek mieszkaniowy?
wcześniej miałam ustalone z dziewczynami z UG (same to zaproponowały), że mam ich informować e-mail (oczywiście wszystko zaszyfrowane) ale teraz zastanawiam się czy przez e-doręczenia tego nie robić(ale póki to dojdzie do konkretnych osób w urzędzie to minie trochę czasu i przejdzie przez wiele rąk!)
jak to wygląda u Was?
z góry dziękuję
kataberzyna
Stażysta
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Napisano: 03 lut 2026, 15:03

pisze do nich oficjalnie pismo. tak jak do każdego innego zarządcy. i wysylam e-doreczeniami.,
Maja512
Starszy referent
Od: 29 maja 2018, 14:06
Zajmuję się: św

Napisano: 04 lut 2026, 16:12

pisze pismo
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 04 lut 2026, 16:22

Teraz już tylko e-doręczenia. Nie powinno być inaczej
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 05 lut 2026, 13:08

a macie może taki "wzór" pisma?
kataberzyna
Stażysta
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Napisano: 11 lut 2026, 11:18

ja też jestem ciekawa jak to teraz z zarządcami jak ich informować, co pisać w piśmie. Podajcie takie pismo
Emili20
Praktykant
Od: 19 kwie 2017, 16:11
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe,energetyczne oraz pomoc materialna dla ucznia

Napisano: 11 lut 2026, 11:36

Ja pisma wysyłam w takiej formie cały czas.
Miejscowość, dnia .....

Numer sprawy

Zarządca ......

Zgodnie z art. 7 ust. 7a ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (tekst jednolity Dz. U. z 2023r. poz 1335) informujemy o wysokości przyznanego dodatku mieszkaniowego oraz o okresie, na jaki został on przyznany.

I robię tabelkę:

Lp./Imię i nazwisko/ Adres/ Nazwa wspólnoty mieszkaniowej/ Kwota dodatku mieszkaniowego/ Okres na jaki został przyznany dodatek mieszkaniowy

I pod tabelka dodatkowa informacja:

Jednocześnie przypominamy o obowiązku przestrzegania art. 8 ust. 4 i art. 8a ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (tekst jednolity Dz. U. z 2023r. poz. 1335).
Zgodnie z wyżej wymienionymi artykułami, zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny ma obowiązek w ciągu 14 dni zawiadomić organ przyznający dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości w opłacie należności za lokal mieszkalny obejmujący pełne 2 miesiące. W razie niedopełnienia tego obowiązku pobierający zwraca organowi przyznającemu dodatek mieszkaniowy kwoty dodatków wypłacone za miesiące, w których występowały zaległości w tych opłatach. Pobierający jest obowiązany zwrócić organowi te kwoty w terminie 2 miesięcy, jeżeli gospodarstwo domowe, któremu przyznano dodatek mieszkaniowy, nie uiści zaległych opłat w terminie miesiąca od powstania obowiązku zawiadomienia organu o powstaniu zaległości. Jeżeli ryczałt na zakup opału był wypłacony do rąk pobierającego, na którym spoczywa obowiązek powiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości w opłatach, pobierający zwraca także nienależnie wypłacony ryczałt. W przypadku niewykonania obowiązku zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, organ nakłada na zarządce budynku albo inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny karę pieniężną w wysokości 500zł.

Otrzymują:
1. adresat
2. a/a
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x