Mamy zatwierdzoną instrukcję kancelaryjną. Jesteśmy umówieni z firmą, która uporządkuje nam archiwum zgodnie z tą instrukcją. Mam pytanie odnośnie dokumentów związanych ze skierowaniem do DPS. W naszej instrukcji są one opatrzone symbolem B5. W instrukcji ten symbol jest opisany jako dokumentacja niearchiwalna mająca czasowe znaczenie praktyczne, które można wybrakować za zgodą właściwego terytorialnie archiwum państwowego. Czyli co, oznacza to, że dokumenty osób będących mieszkańcami DPS,a nieżyjących już ponad 5 lat mogą być zniszczone? Czy nie są to za poważne sprawy.
Ponadto zdarza mi się, że czasami przychodzi do nas osoba (ok. 4 w roku) z prośbą o wydanie zaświadczenia- w jakimś tam okresie kiedyś pobierała np. gwarantowany zasiłek okresowy i jest to potrzebne do ZUS (ja te dokumenty trzymam, ale właściwie zastanawiam się, czy one nie powinny też być zniszczone) oraz zasiłki stałe, które kiedyś były wypłacane osobom nie podejmującym pracy lub rezygnującym z pracy w celu wychowywania dziecka wymagającego stałej opieki lub pielęgnacji. W tamtych czasach nasz Ośrodek nie był jeszcze skomputeryzowany i właściwie wszystkie dokumenty, które mamy- są na papierze, a koleżanka, która dużej pracuje mówi, że te okresy powinny być we wiadomości ZUS, a ja niepotrzebnie je trzymam.