Jak dalej postąpić ze sprawą? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 cze 2025, 10:19

Dłużnik nie stawił się na wywiad alimentacyjny, zostało wszczęte postępowanie, które zakończyło się wydaniem decyzji o uznaniu go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Po jej uprawomocnieniu wystąpiłam do prokuratury z wnioskiem o ściganie, a po uzyskaniu informacji z CEPIK, że dłużnik posiada prawo jazdy skierowałam wniosek do Starostwa o zatrzymanie prawa jazdy. W zeszłym tygodniu Starostwo wszczęło postępowanie w tej sprawie, sprawa jest w toku.

Dzisiaj zjawił się dłużnik, umożliwił przeprowadzenie wywiadu, odebrałam od niego oświadczenie majątkowe. Ponadto przedłożył potwierdzenia wpłat, które opiewają na kwoty przekraczające 50% zasądzonych alimentów.

W tej sytuacji pisać ponownie do komornika, żeby wystawił zaświadczenie i poinformować Starostwo o zmianie sytuacji?
Modraszka
Praktykant
Od: 23 sty 2017, 0:39
Zajmuję się: ŚR, DM

Napisano: 03 cze 2025, 14:37

ponowne zapytanie do komornika i czy spełnia przesłanki dot. art. 5 ust. 6
rapapa
Praktykant
Od: 21 wrz 2023, 8:27
Zajmuję się: SR,FA

Napisano: 04 cze 2025, 7:38

Ja nie występuję w tej sytuacji do komornika, oczywiście jeżeli mam możliwość zweryfikowania nr rachunku bankowego i uchylam decyzję uznającą za dłużnika oraz kieruję wniosek do Starosty, w tym wypadku o umorzenie postępowania w przedmiocie zatrzymania prawa jazdy.
Franna
Stażysta
Od: 13 mar 2025, 12:59
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe

Napisano: 04 cze 2025, 9:12

Ja bym wysłała zapytanie do komornika
Nie wiem ile czasu upłynęło od wystawienia decyzji i otrzymanego przed wydaniem decyzji pisma od komornika, ale niezależnie od tego wolalabym mieć aktualne pismo od komornika
Jola2016
Starszy referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x