Mój brat miał wylew. Jest sparaliżowany i lekarze powiedzieli, że należałoby umieścić go w ZOL-u...
Brat jest osobą samotną , ja mieszkam w innym miescie.
Zastanawiam się co dalej...jeśli w ZOL- u chory może przebywać tylko przez jakiś czas, to co póżniej...
Proszę...podpowiedzcie mi, jestem załamana.
Jak długo chory może przebywać w ZOL-u
Re: Jak długo chory może przebywać w ZOL-u
Teoretycznie 6-miesięcy.
Znam jednak przypadki, że osoba przebywa tam dłużej.
Znam jednak przypadki, że osoba przebywa tam dłużej.
Dziękuję za szybką odpowiedz...ale bardzo proszę o poradzenie mi co póżniej..
Jak pisałam brat jest sparalizowany i samotny...
Jak pisałam brat jest sparalizowany i samotny...
Może DPS?
Czyli Dom Pomocy Społecznej.
Ewentualnie może po pobycie w ZOL
wrócić do domu jeśli pomoc usługowa
z Ośrodka Pomocy Społecznej oraz
wsparcie rodziny wystarczy?
Czyli Dom Pomocy Społecznej.
Ewentualnie może po pobycie w ZOL
wrócić do domu jeśli pomoc usługowa
z Ośrodka Pomocy Społecznej oraz
wsparcie rodziny wystarczy?
Witam.
Jeśli ZOL opiekuje się obłoznie chorym tylko przez pół roku a Domy Opieki Społecznej są bardzo drogie to skąd na to wziąć kase ?
Pisałam, ze brat jest osobą samotną i obecnie ma zasiłek chorobowy....co póżniej , nie wiem....on ma 49 lat..
Ja natomiast mam 760 zł emeryturu która nie chce mi starczyć od pierwszego do pierwszego...
Czy są jakieś inne możliwości załatwienia opieki dla samotnej osoby...
Jeśli ZOL opiekuje się obłoznie chorym tylko przez pół roku a Domy Opieki Społecznej są bardzo drogie to skąd na to wziąć kase ?
Pisałam, ze brat jest osobą samotną i obecnie ma zasiłek chorobowy....co póżniej , nie wiem....on ma 49 lat..
Ja natomiast mam 760 zł emeryturu która nie chce mi starczyć od pierwszego do pierwszego...
Witam.
Ja natomiast mam 760 zł emerytury która nie chce mi starczyć od pierwszego do pierwszego...
Ja natomiast mam 760 zł emerytury która nie chce mi starczyć od pierwszego do pierwszego...
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Odpłatność za DPS to 70%dochodu mieszkańca plus dopłaty od rodziny (zstępnych lub wstępnych lub osób które się zobowiążą). Jeżeli rodzina nie jest w stanie dopłacać (weryfikuje to Ośrodek Pomocy Społecznej) to istnieje możliwość że gmina będzie dopłacać brakującą kwotę.
Jeżeli brat ma nieruchomość to można ją sprzedać i wynajać i z tych pieniędzy pokryć koszt pobytu.
Jeżeli brat ma nieruchomość to można ją sprzedać i wynajać i z tych pieniędzy pokryć koszt pobytu.
Kasia
Oprócz Jak długo chory może przebywać w ZOL-u - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Wynagrodzenie dla opiekuna prawnego
ewidencja wydatków ubezwłasnowolnionego mieszkańca
szukam pomocy
Kto mi pomoże
zasilek okresowy
ochrona danych osobowych
DPS dla
Dlaczego milczymy?
zwrot z masy spadkowej
Samooocena pracownika
POMOCY!!!!
odpłatność za dps art. 152 ust.6 standardy