spreed- działam w grupie roboczej jednoosobowo- przynajmniej w I fazie- zbieram informacje, kontaktuję się z kuratorami i wszelkimi innymi podmiotami , istotnymi dla danej sprawy. W II etapie - praca z policją- monitoring w środowisku, konsultacja, zbieramy wszystko co mamy. III etap- spotkanie w ZI- część kart odpada- czasem zostają zalecenia dla członków ZI- typu utrzymać czujność w sprawie.... dzieci. Sądzę ,że ania ma trochę racji, nie polecam tworzenia i wprowadzania metod opartych na własnej interpretacji przepisów.
Aniu - z całym szacunkiem - powoływanie GR jednoosobowo jest nadużyciem - przewodniczący nie ma do tego uprawnień - i to nie jest kwestia tylko czysto techniczna bo ZI opiera się na ustawie, a ta jest ponad regulaminem. Natomiast skoro już - odradzacie własnych interpretacji przepisów to pytam - skąd mam pewność że Wasze interpretacje są słuszne ?
Poza tym Aniu skoro zarzucasz mi że źle interpretujemy (również mój OPS) rozporządzenie - wykaż mi w których punktach .... ?
jeżeli NK wpływa w piątek to jak liczyć 3 dni od wpływu ? łącznie z sobotą i niedzielą i wtedy muszę zwołać zespół w poniedziałek, czy mogę go zwołać np. w środę ? Jak Wy robicie ?
Jeszcze dodam:
Pasuje mi przeprosić te osoby, które uraziłem swoim - wyśmiewaniem - procedur. Co niniejszym czynię.
Natomiast zdania co do tego nie zmienię, tylko formę wypowiedzi.
Monia jeśli pokrzywdzona chce działać/ jeśli Wy chcecie działać na podstawie art 11a. to ja Wam gorąco kibicuje - w tej sprawie niech się wypowie prawnik, może Jerry ? - Monia założyłbym osobny wątek do Twojego tematu.
monia, nikomu spoza podmiotów wyszczególnionych w art. 9d ustawy nie można udostępniać fizycznie kopii karty \"A\". Obowiązuje tutaj reguła zachowania tajemnicy co do powziętych informacji w ramach wszczętej procedury. Ewentualnie można ofiarę i sprawcę poinformować o tym, że taka karta została sporządzona i została wszczęta procedura dot. przemocy w rodzinie.
Wyjątek stanowi przypadek, jeśli o kopię zebranej przez GR dokumentacji zwróci się organ prowadzący postępowanie przygotowawcze (prokurator, policja) uzasadniając to celem uzupełnienia/poszerzenia materiału dowodowego w sprawie.
Odnośnie Twego postu: osobę pokrzywdzoną można tylko poinstruować/zachęcić co do możliwości wystąpienia z wnioskiem do sądu cywilnego o relegowanie sprawcy z chałupy (art. 11a ustawy). Powinno się taką istrukcję czy też zachętę przekazać ofierze przemocy na spotkaniu z GR lub zachęcając do kontaktu z radcą prawnym MOPS/GOPS (który zresztą od tego jest, by interpretować przepisy prawa zarówno na potrzeby pracowników jak i dla petentów ops).
Wielkie dzięki za info, tak myślałam, że nie mogę dać kserokopii NK ale zawsze lepiej się upewnić. Jak możecie to proszę jeszcze o podpowiedź co w przypadku gdy NK wpływa w piątek, czy zespół muszę zwołać już w poniedziałek, cz mogę zwołać go w środę (tj. nie liczę dni wolnych)
Podobno w poniedziałek. Ale tu byłoby zasadne stosowanie tego sposobu, który opisał Spreed, czyli tylko informować wszystkich że wpłynęłą taka i taka NK (najpóźniej do poniedziałku aby wszyscy wiedzieli) a dalej zwoływać jak najszybciej, tak mi się wydaje.