Jak jest u Was ? Terminy doręczania orzeczeń WZON przedłużenia Ręce opadajo :) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 03 cze 2026, 14:49

Mam pytanie ogólne czy tylko szeroko pojęta Warszawa tak ma ???

Chodzi mi o uzyskiwanie "fizyczne" orzeczeń po odwołaniach WZON.
Mam już trzeci beznadziejny przypadek i rwanie włosów z głowy.
Osoba miała przedłużkę SP i ZP do końca maja 2026 r nie dłużej niż .....
Przyszła dzisiaj z odebranym dzisiaj orzeczeniem WZON po odwołaniu nie spełniającym wymogów do przyznania ŚP. Orzeczenie WZON jest z dnia 24.03.2026 r. świadczenie należało się do 31.03.2026 r. Pani pobierała je do końca maja 2026 r. więc ma do zwrotu 2 miechy o zgrozo.
Tak wiem mogła pojechać i odebrać a nie czekać na doręczenie. Sęk w tym że dzwoniła co drugi dzień i jej mówili że jeszcze nie ma i dalej nie ma i proszę czekać, jeszcze nie podpisane. Uprzedzając pytania tak wierzę jej . Weryfikuję w eksmonie przedłużki średnio co 2 tygodnie . Na 20 maja 2026 tego orzeczenia WZON nie było w systemie więc musiało być nie sporządzone fizycznie nie podpisane nie mam innego pomysłu. Baba ma 2 miesiące do zwrotu. Chyba nie taki był cel tych wydłużeń . Czy u Was też tak jest czy tylko tutaj taki bajzel ??
Nie jest to pierwszy przypadek drugi podobny otrzymane dziś orzeczenie z 24 lutego 2026 r. taka sama sytuacja po odwołaniu nie można było odebrać bo nie było . Człek ma w plecy lipiec 2025 r. - maj 2026 r.
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 03 cze 2026, 15:34

pismo do WZON kiedy zostało doręczone.
Uchylasz na bieżąco.
Jeżeli nie było doręczone przed data majowej wypłaty to nie ma NP
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2026, 7:41

de Charette pisze:
03 cze 2026, 15:34
dokładnie
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 cze 2026, 11:58

Tom. pisze:
05 cze 2026, 7:41
de Charette pisze:
03 cze 2026, 15:34
dokładnie
Powiedzcie mi z czego to wynika proszę ??
Hawcia
Referent

Napisano: 05 cze 2026, 13:03

Art. 30. 2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:

1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;

Brak podstawy prawnej do ustalenia nienależnie pobranego świadczenia. Nie zachodzi ten przypadek. Strona nie miała świadomości o orzeczeniu, nie miała co zgłosić. Okoliczność powodująca ustanie powstała dopiero w dniu odebrania orzeczenia WZON
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2026, 13:07

2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1)
świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
najpierw muszą zaistnieć okoliczności a potem wypłata. U ciebie okoliczności powodując ustanie prawa do świadczeń zaistniały w momencie uzyskania przez osobe wiedzy o orzeczeniu czyli doręczenia jej nowego orzeczenia, dopiero wtedy powstał obowiązek poinformowania ciebie
kopa orzecznictwa jest na ten temat jak chcesz zgłębić temat
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 cze 2026, 15:18

w ostatnim tygodniu mam wysyp orzeczeń z wojewódzkiego po odwołaniach, gdzie data wydania orzeczeń wojewódzkiego zespołu przypada na początek lutego 2026r a dostarczone stronie są w pierwszych dniach czerwca 2026 - minęło trzy miesiące od "daty wydania"
Czy może ktoś zagłębiał temat i znalazł jakieś interpretacje, orzeczenia sądu, że patrzymy na datę kiedy strona odebrała to orzeczenie i od tej daty liczymy 3 miesiące aby nie straciły wyrównania świadczeń?
ew@1
Starszy referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 11 cze 2026, 15:11

ew@1 pisze:
10 cze 2026, 15:18
w ostatnim tygodniu mam wysyp orzeczeń z wojewódzkiego po odwołaniach, gdzie data wydania orzeczeń wojewódzkiego zespołu przypada na początek lutego 2026r a dostarczone stronie są w pierwszych dniach czerwca 2026 - minęło trzy miesiące od "daty wydania"
Czy może ktoś zagłębiał temat i znalazł jakieś interpretacje, orzeczenia sądu, że patrzymy na datę kiedy strona odebrała to orzeczenie i od tej daty liczymy 3 miesiące aby nie straciły wyrównania świadczeń?
Ja zgłębiałam bo mam podobny przypadek tylko ze zwrotem. Sęk w tym, że mam z marca 2026 decyzję SKO utrzymującą moją decyzję w mocy nie wyrównującą śp za okres 2 lat bo wniosek wraz z orzeczeniem wpłynął po terminie 3 miesięcy od daty wydania orzeczenia przez WZON ( Warszawskie SKO)( przyznałam od miesiąca złożenia wniosku) :(
Hawcia
Referent

Napisano: 12 cze 2026, 9:13

Ja piszę do WZONU wniosek o udostępnienie informacji kiedy stało sie ostateczne. W odpowiedzi zawsze jest to data otrzymania orzeczenia przez klienta i do tej daty przyznaję świadczenia.
Rodzinne 2026.
Praktykant
Od: 23 sty 2026, 10:07
Zajmuję się: świadczenia rodzinne.

Napisano: 12 cze 2026, 9:14

Stare orzeczenie ważne było do 31.03.2026
Przedłużenie orzeczenia z 6bb wydłuża poprzednie o 6 miesięcy.
Stare orzeczenie ważne jest z 6bb do 31.09.2026 zachowuje ono ważność do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia, nie dłużej jednak niż do ostatniego dnia szóstego miesiąca następującego po dacie określającej tę ważność.
Więc stare orzeczenie ważne jest do momentu wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia.
Kwestia kiedy zostało wydane i stało się ostateczne.
Jeżeli zostało wydane/stało się ostateczne po wypłatach w maju to raczej nie ma mowy o NP.
TomSz
Praktykant
Od: 20 maja 2026, 13:11
Zajmuję się: ŚR/FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x