jeżeli umorzysz postępowanie u sprawie uznania dłużnika ze względu na to że jest już decyzja z lat ubiegłych to na jakiej podstawie składasz wniosek o ściganie i o zatrzymanie prawa jazdy?
czyli prosty wniosek jak dłużnik w 2012r. miał wydaną decyzje że się uchyla, prawa jazdy nie posiadał i prokuratura odmówiła wszczęcia to od tego czasu już jest nie do ruszenia bo cały czas ma decyzje w mocy więc co rok umarzasz postępowanie. on nic nie płaci prokuratury nie zawiadamiasz a on mógł już wyrobić sobie prawa jazdy którego mu nie zatrzymasz bo nie masz możliwości wydać kolejnej decyzji Czy tak?
nie do końca.
Nie wszczynam w ogóle postępowania i w związku z tym nie umarzam postępowania.
W teorii starostwo winno mieć odhaczony nasz wniosek o odebranie prawa jazdy i nie powinno wydać. Ba nawet zdarzyło mi się pisać odpowiedzi na takie pisma - starosta zwracał się z zapytaniem czy podtrzymujemy nasz wniosek z tego i tego roku o zabranie prawa jazdy.
Nie odpowiadamy za buble prawne
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Chyba zawsze mamy obowiązek po przyznaniu świadczeń rodzinnych czy z funduszu alimentacyjnego zawiadomić prokuratora lub Policję o popełnieniu przestępstwa niealimentacji - art. 209 Kodeksu karnego. Po przyznaniu świadczeń przestępstwo jest ścigane z urzędu i wtedy art. 304 par. 2 nakazuje nam to zgłaszać. A dowód na to, że zaległość przekracza 3 miesiące mamy w dokumentach.
niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego dostaję informacje z innych ośrodków, że decyzja o uznaniu za uchylającego się z 2014 r. pozostaje w mocy a następnie skierowano wniosek do Prokuratury i o zatrzymania prawa jazdy
Ja tak na początku robiłam, a teraz już wiem, że nie robimy nic jak dłużnik nie przyjdzie a ma decyzję bo jest art. 5a ust. 2, który między innymi po to jest, żeby za każdym razem nie robić tyle papierologii, ale jak mi się facet nie wywiąże to wszczynam postępowanie
Czy wszczynanie postępowania na inną przesłankę nie jest właśnie zbędną papierologią? Przepis przewiduje kilka podstaw do uznania dłużnika za uchylającego, co jest istotą sprawy. Jeżeli wcześniej została wydana decyzja o uznaniu za uchylającego na jednej podstawie oraz decyzja jest w dalszym ciągu w mocy, to wszczynanie postępowania na inną podstawę doprowadzi do umorzenia postępowania z uwagi na istnienie w tej sprawie rozstrzygnięcia.
Z kolei wydanie kolejnej decyzji jest niewłaściwe z uwagi na wspomniany już art. 156 kpa.