termin liczysz od dnia zlozenia wniosku z kompletem dokumentow - bo dopiero wtedy masz co rozpatrywac...ale:) o ile do wniosku o zasilek rodzinny aby byl kompletny nalezy dolaczyc rozne dokumenty, to do wniosku o umorzenie raczej nie ma wskazan ze obligatoryjnie musi cos byc...wiec moim zdaniem termin 30 dni w przypadku wniosku o umorzenie liczysz od nastepnego dnia po wplywie tegoz wniosku...a to,ze musialas zgromadzic dodatkowy material to jedynie moze tlumaczyc wydluzenie terminu, o ktorym nalezy zawiadomic strone jesli nie dasz rady wydac decyzji w terminei 30 dni
ok dzięki, zgodnie z tym co napisałaś/eś termin upłynie mi 27.12, więc do 29.12 mam czas na wydanie decyzji:)
mam jeszcze jedno pytanie: kosztów upomnienia nie mogę umorzyć, może to tylko zrobić organ egzekucyjny lub strona musi zapłacic????
u mnie wniosek o ZR złożony 27 listopada czekam na dokument z KRUS- 26.XII. mija 30 dni ale wnioski z listopada należy rozpatrzeć do końca grudnia więc do kiedy przedłużyć termin żeby było dobrze??