Witam! Nie jestem pracownikiem świadczeń ale bardzo proszę Was o odp. bo już nie wiem co o tym myśleć. Tylko to forum wydaje mi się rzetelne aby uzyskać odp na moje pytanie i rozwiać wątpliwości.. Moja syt wygląda tak; złozyłam wniosek o 500plus w czerwcu, troszkę za namową Pani przyjmującej wnioski (powiedziała,że powinniśmy aby w Niemczech nie wstrzymali nam wypłat bo nie wiadomo do końca jak to będzie teraz wygladać) i do tej pory nie ma odp. z ROPSu. co mnie już trochę martwi. Mój mąż pracuje w Niemczech już kilka lat, pobieramy tam Kindergeld na dwójkę naszych dzieci od początku jego pracy. Ja tu w Pl jestem aktywna zawodowo na umowie o pracę od marca 2016r. Dzieci mieszkają ze mną w Pl. Moje pytanie brzmi więc;
Czy w związku z tą syt będziemy musieli pobierać 500plus tu, a z Niemczech dostaniemy dodatek dyferencyjny? Czy może będziemy pobierać dalej tam cały Kindergeld, a tu dostaniemy 500zl na drugie dziecko bo na pierwsze dochód przekroczy???
Tak długo to trwa,że boję się że wyjdą z tego teraz jakieś dziwne komplikacje. Niemcy nic nam nie wstrzymali do tej pory. Czy mieliście może podobne przypadki? Będę Wam bardzo wdzięczna za odp !!
Jak myślicie?
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
Re: Jak myślicie?
Proszę się nie martwić, odpowiedzi z Rops ciągną się miesiącami.
Jeżeli chodzi o Pani sytuację, to najprawdopodobniej dostanie Pani na drugie dziecko dodatek dyferencyjny. Chyba że świadczenie w Niemczech będzie wyższe to wówczas odmówią przyznania świadczenia wychowawczego w Polsce. W każdym bądź razie w dalszym ciągu będzie Pani przysługiwało świadczenie w Niemczech.
Teraz tylko trzeba cierpliwie czekać
Jeżeli chodzi o Pani sytuację, to najprawdopodobniej dostanie Pani na drugie dziecko dodatek dyferencyjny. Chyba że świadczenie w Niemczech będzie wyższe to wówczas odmówią przyznania świadczenia wychowawczego w Polsce. W każdym bądź razie w dalszym ciągu będzie Pani przysługiwało świadczenie w Niemczech.
Teraz tylko trzeba cierpliwie czekać

Ostatnio zmieniony 07 lut 2017, 9:28 przez oko12, łącznie zmieniany 1 raz.
- swieza(K)
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dodatek dyferencyjny? to świadczenie w Niemczech jest niższe niż 500 zł?
- oko12
- Referent
- Kontakt:
Ja mam taki przypadek.
- swieza(K)
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
hmmm wydawało mi się,że to 180 euro
- oko12
- Referent
- Kontakt:
Jeżeli będzie więcej niż 500 zł to wiadomo że Pani odmówią przyznania.
Ja właśnie wczoraj dostałam decyzję, gdzie był przyznany dodatek dyferencyjny na drugie dziecko.
Ja właśnie wczoraj dostałam decyzję, gdzie był przyznany dodatek dyferencyjny na drugie dziecko.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
czy ten dodatek to my wypłacamy? jak to zrobić w programie gdyż każdy miesiąc ma inna kwotę?
Oprócz Jak myślicie? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Sprawozd. tab. C 1.1.1 i 2.2.2
wstrzymanie wypłaty 500 plus
Od kiedy przyznać???????
odblokowanie sprawozdania
EZAR sprawozdanie
ROZWIĄZANIE
Do Elmera i innych - przyznać czy nie?
Zbiory centralne 500+
zas. macierzyń. po utracie
uchylenie wstecz
500+