Jak piszecie na decyzji???? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 13 wrz 2014, 0:47

Elmer, robisz wezwania... a co jak zsrotka z wezwania nie zdazy wrocic do terminu wyplaty bo awizowana i co wtedy ? Wstrzymujesz mimo wszystko ?
aggga

Napisano: 13 wrz 2014, 8:37

XXz pisze:W decyzjach nie pisze żadnych pouczeń o zaświadczeniach , to wnioskodawca podpisywał się we wniosku pod odpowiedzialnością karną ,że dziecko uczy się i będzie się uczyło w kolejnym roku szkolnym w szkole ponadgimnazjalnej- brak zaświadczenia do 5 września ( taki termin ustaliłam) wstrzymuje wypłatę świadczeń do dnia dostarczenia zaświadczenia ze szkoły. Szybko donoszą mi te zaświadczenia jak nie ma na liście wypłat we wrześniu, już sprawdzone mam to od lat. Nie można wypłacić świadczeń jak brakuje zaświadczenia ze szkoły.
hola, jakiego zaświadczenia ? rodzic może złożyć oświadczenie; czym się różni moc sprawcza zał nr 13 od części IV - VI we wniosku ? niczym :) .... dla mnie oświadczenia ( IV - VI ) są wystarczające by wypłacić kasę we wrześniu ... ja nie mam teraz czasu wejść na forum w godzinach pracy a co dopiero weryfikować decyzje z zeszłego roku ... przecież po to były zmienione wnioski by się już w to nie bawić ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 10:44

ewalu pisze: hola, jakiego zaświadczenia ? rodzic może złożyć oświadczenie; czym się różni moc sprawcza zał nr 13 od części IV - VI we wniosku ? niczym :) .... dla mnie oświadczenia ( IV - VI ) są wystarczające by wypłacić kasę we wrześniu ... ja nie mam teraz czasu wejść na forum w godzinach pracy a co dopiero weryfikować decyzje z zeszłego roku ... przecież po to były zmienione wnioski by się już w to nie bawić ...
Amen.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 11:14

mała dygresja.
We wniosku jest, że się będzie uczyć a nie że się uczy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 11:33

Elmer pisze:mała dygresja.
We wniosku jest, że się będzie uczyć a nie że się uczy
Zgoda, tyle że jeśli te oświadczenia nie mają żadnego znaczenia, to po co one są?
IMO racjonalny ustawodawca przerzucił w ten sposób ciężar dowodu na stronę, organowi zostawiając furtkę w postaci możliwości wzywania do przedłożenia dokumentu w sytuacji powzięcia wątpliwości do przyznanego świadczenia.
Czyli na dobrą sprawę przyznajemy i realizujemy, chyba że strona powiadomi nas o zaistnieniu zmiany (koniec nauki)
mającej wpływ na prawo do świadczeń tudzież sami poweźmiemy wątpliwość co do danej sytuacji.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 11:55

mają znaczenie i należy przyznać i wypłacać.
Ciężar dowodowy został przerzucony na stronę - zgadza się.
Tylko, że ja w tym wypadku wolę przed wypłatą mieć wszystkie oświadczenia/zaświadczenia niż później bawić się w NP.
Jak mi ktoś nie przyniesie zaświadczenia/oświadczenia a wezwanie jeszcze nie "dojdzie" to mu wypłacą, ale będę go ścigał
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 11:59

Ja pisze tak: Warunkiem otrzymania świadczeń w m-cu IX - X przyznanych w pkt. 3 i 5 jest dostarczenie do tut. Urzędu do dnia 10 września 2014 r. zaświadczenia ( wystawionego po 1 września 2014 r. ) potwierdzające fakt rozpoczęcia przez dziecko rocznego przygotowania przedszkolnego, podjęcia i/lub kontynuacji nauki w szkole ponadgimnazjalnej przez dziecko.

w podstawie art. 162 § 2
kasia7

Napisano: 16 wrz 2014, 12:10

kasia7 pisze:Ja pisze tak: Warunkiem otrzymania świadczeń w m-cu IX - X przyznanych w pkt. 3 i 5 jest dostarczenie do tut. Urzędu do dnia 10 września 2014 r. zaświadczenia ( wystawionego po 1 września 2014 r. ) potwierdzające fakt rozpoczęcia przez dziecko rocznego przygotowania przedszkolnego, podjęcia i/lub kontynuacji nauki w szkole ponadgimnazjalnej przez dziecko.

w podstawie art. 162 § 2
Kasiu, właśnie w tym wątku można przeczytać, dlaczego stosowanie takiej procedury jest niedopuszczalne.
Poczytaj od pierwszej strony. :)
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2014, 12:24

jakiś czas wcześniej konsultowałam to na szkoleniach i było ok....może teraz jeszcze pogadam ze swoim prawnikiem i zobaczę co powie...
kasia7

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x