jak powinno być? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 04 sty 2014, 17:32

wniosek o ZR złożony ostatniego dnia miesiąca, np. 31.12.2013 a brakujące dokumenty donosi w styczniu. Od kiedy ZR? od miesiąca złożenia wniosku (grudzień) czy od miesiąca gdy wniosek kompletny (styczeń)?
~hania

Napisano: 04 sty 2014, 20:48

jeżeli brakujące dokumenty czy zaświadczenia mają już datę tego roku to nie ma wyjścia przyznajesz od stycznia, a jeżeli dot. podpisu czy dokumentów bez daty to od Twojej dobrej woli zależy czy przyznasz jeszcze za grudzień /ustawowo przyznaje się od momentu kompletnego wniosku/
~Kati

Napisano: 04 sty 2014, 23:37

cooo????????????
oczywiście że od miesiąca złożenia wniosku, przecież strona ma 30 dni na uzupełnienie dokumentów
~mała mi

Napisano: 05 sty 2014, 1:21

Art. 24
2. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego.
~Kati

Napisano: 05 sty 2014, 1:24

mała mi - na pewno myślałaś o tym:
Art. 24a. 1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku podmiot realizujący świadczenia wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenia do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

2. W przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
~Kati

Napisano: 05 sty 2014, 11:59

no i chyba nie mówisz Kati że przyznajesz od miesiąca uzupełnienia ostatnich dokumentów??? ciekawe jak program cie przez to przepuści jak wbijesz date złożenia i date uzupełnienia
~mała mi

Napisano: 05 sty 2014, 12:10

dla mnie od grudnia
~ewalu

Napisano: 05 sty 2014, 12:31

Ja. robie jak mała mi
~iwona

Napisano: 05 sty 2014, 12:53

no niestety u mnie nie przejdzie, dyrektor mi nie podpisze - chyba, że tak jak pisałam powyżej przemycę, ale daty zaświadczeń muszą być wcześniejsze jak złożenie wniosku
~Kati

Napisano: 05 sty 2014, 13:25

ja zazwyczaj przyznaję od dnia złożenia wniosku na korzyść strony, ale chciałam się upewnić. Dziękuję!
~hania

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x