wniosek o ZR złożony ostatniego dnia miesiąca, np. 31.12.2013 a brakujące dokumenty donosi w styczniu. Od kiedy ZR? od miesiąca złożenia wniosku (grudzień) czy od miesiąca gdy wniosek kompletny (styczeń)?
jeżeli brakujące dokumenty czy zaświadczenia mają już datę tego roku to nie ma wyjścia przyznajesz od stycznia, a jeżeli dot. podpisu czy dokumentów bez daty to od Twojej dobrej woli zależy czy przyznasz jeszcze za grudzień /ustawowo przyznaje się od momentu kompletnego wniosku/
Art. 24
2. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego.
mała mi - na pewno myślałaś o tym:
Art. 24a. 1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku podmiot realizujący świadczenia wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenia do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
2. W przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
no i chyba nie mówisz Kati że przyznajesz od miesiąca uzupełnienia ostatnich dokumentów??? ciekawe jak program cie przez to przepuści jak wbijesz date złożenia i date uzupełnienia
no niestety u mnie nie przejdzie, dyrektor mi nie podpisze - chyba, że tak jak pisałam powyżej przemycę, ale daty zaświadczeń muszą być wcześniejsze jak złożenie wniosku