Jak przyjąć wniosek na jedno dziecko? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 29 paź 2014, 9:25

Witam! Mam taką sytuacje - rodzice po rozwodzie matka wychowuje wspólne dziecko , a ojciec mieszka w innym województwie i wychowuje dwójkę dzieci z inna kobietą, czyli on ma troje dzieci. Złożył wniosek o KDR na dwójkę dzieci zgodnie z miejscem zamieszkania, jego była zona ma przyjść i złożyć wniosek na ich jedno dziecko ( na siebie nie może). JAK TO WYGLĄDA FORMALNIE ???
Czy matka wpisuje siebie jako wnioskodawce i dopisuje tylko dziecko ? System mi to przyjmie? Jakieś dokumenty będą potrzebne? . Nigdy takiego przypadku nie miałam,więc bardzo proszę oo jakąś podpowiedź>
opsss

Napisano: 29 paź 2014, 9:36

Wydaje mi się, że on powinien być wnioskodawcą... jeśli ona ma 1 dziecko to system jej nie przyjmie...

On powinien złożyć u was na 3 swoich dzieci ale zamawiasz tylko dla tego dziecka, które mieszka u was na terenie.
dany

Napisano: 29 paź 2014, 10:16

W Wydziale Polityki Społecznej nie wiedzą , doradziła podzwonić po innych ośrodkach , .... Miał ktoś taki przypadek ????? Bardzo proszę o podpowiedź????
opsss

Napisano: 29 paź 2014, 10:53

Tylko ojciec może złożyć wniosek na to dziecko ponieważ on jest ojcem 3 dzieci a to jest warunkiem ubiegania się o KDR. Matka nie spełnia tego wymogu. To, że dziecko nie mieszka z nim nie ma żadnego znaczenia.
magnolia

Napisano: 29 paź 2014, 11:05

On tak chciał zrobić, ale tam mu Pani powiedziała, że w związku z tym że to jedno dziecko mieszka tutaj z matka to on tam nie może złożyć , tylko matka składa w miejscu zamieszkania.
A przyjmował ktoś wnioski tylko na jedno dziecko ???? ( w takiej sytuacji jak moja?)
opsss

Napisano: 29 paź 2014, 11:16

W rozporządzeniu pisze 13.1 Kartę przyznaje wójt właściwy ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej
annnoj

Napisano: 29 paź 2014, 12:23

dany pisze:Wydaje mi się, że on powinien być wnioskodawcą... jeśli ona ma 1 dziecko to system jej nie przyjmie...

On powinien złożyć u was na 3 swoich dzieci ale zamawiasz tylko dla tego dziecka, które mieszka u was na terenie.
Też bym tak zrobił - możesz wprowadzić go i 3 jego dzieci, ale kartę zamówić i wydać tylko dla tego dziecka.
rrrrr

Napisano: 29 paź 2014, 12:32

Ok. Tylko on mieszka 400 km od naszej Gminy ? co w takim przypadku?
opsss

Napisano: 29 paź 2014, 13:11

Może wysłać wniosek wraz z kopiami odpowiednich dokumentów (jego dowód i akty ur. dzieci) do was, niedługo będzie też można składać wnioski przez internet.

Nigdzie nie ma, że wniosek musi być dostarczony osobiście.
rrrrr

Napisano: 29 paź 2014, 13:13

Dziękuje :)
opsss

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x