jak rozliczyć dochód NOWE ZASADY - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 sie 2015, 8:15

Witam! jak będziecie rozliczać dochod jeżeli np.w sierpniu przekroczy kryterium dochodowe 456 zł a w październiku będzie się w nim miescil z uwagi na to ze będzie to kryterium 514zł?
Czy w takim wypadku należy przyznawać stypendium od września czy od października? napisane jest w uchwale ze przysługuje od miesiąca po miesiącu, w którym nastapily zmiany.
zmiany nastapily w październiku a wiec czy należy przyznać od listopada?
czy w przypadku zmiany przepisów po prostu w urzędu już przysługuje od października?
adulka

Napisano: 14 sie 2015, 13:40

Wszystko zależy od tego, kiedy będziecie wydawać decyzje. Można zrobić na 2 sposoby:
1. od września dać odmowę a przyznać od października
2. przyznać od października.
my będziemy dawać od X.
wrr

Napisano: 17 sie 2015, 10:05

Jak dasz odmowę za wrzesień to jedyne co może zrobić Twój klient to odwołać się :lol: !!!! Ludzie dajcie podpisać swym klientom oświadczenia, że zostali poinformowani, iż ich wniosek nie zostanie rozpatrzony w terminie. Decyzję wydacie później niż we wrześniu i sprawa załatwiona
mariuszowiu

Napisano: 17 sie 2015, 10:12

No tak ale wydając decyzje w październiku to jak przy nowym kryterium liczyć dochód.
Jeżeli we październiku zmienia się kryterium to należy przeliczać dochód za październik aby nie przekroczyło 514 zł tak?
Bo we wrześniu jeszcze nie może przekroczyć 456 zł tak?
I wtedy jeżeli w październiku nie przekracza 514 zł to przyznaje od listopada czy jeszcze od października?
W uchwale mamy napisane ze stypendiumprzyznaje się od miesiąca następującego po miesiącu w którym wystapily zmiany. a wiec zmiana w październiku - nowe kryterium 514 zł, przeliczam dochod za październik i przyznaje od listopada?
POMOCY :)
alka77

Napisano: 17 sie 2015, 11:25

Nie wiem jak macie zapisane w uchwale, ale ja robię tak:
1) wszystkie wnioski przyjmuję do 15 września (chyba, że wystąpiły nadzwyczajne sytuacje to wtedy można przyjąć wniosek później, ale to już z tym tematem wysyłam do ustawy o stypendiach),
2) tym, którym wyjdzie dochód mniejszy lub równy 456,00 zł za wrzesień i październik liczę po starych kwotach, a listopad i grudzień po nowych,
3)tym, którym przekroczył dochód 456,00 zł, a nie przekroczył 514,00 zł przyznaję w październiku po starej kwocie, a listopad i grudzień po nowej (oświadczenie o dochodach za miesiąc wrzesień dodatkowo).

Należy przyjąć, że przy składaniu wniosku podpiszą oświadczenia, że są poinformowani o tym, że nie zostanie wniosek rozpatrzony w terminie. Wtedy decyzję można wydać w listopadzie z zachowaniem wszelkich norm i zasad.

Myślę, że to będzie najkorzystniejsze i najmniej uciążliwe. Decyzja odmowna we wrześniu trochę komplikuje sprawę.
mariuszowiu

Napisano: 20 sie 2015, 10:24

A może już od października liczyć po nowemu? Rozporządzenie wchodzi w życie 1 października. Zasiłki z pomocy społecznej w zmienionych kwotach będą wypłacane już w październiku.
Aagaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x