Gdzie jest napisane,że jedn pracownik socjalny nie może jednocześnie pracować ze sprawcą przemocy i ofiarą?Jest taki przepis czy mi się tylko wydawało, że jest.
nie wyobrażam sobie czegoś takiego w praktyce, że pracujesz nad wzmocnieniem osoby doświadczającej przemocy, doradzasz jej jakie kroki prawne może podjęć w celu ochrony siebie, układacie strategie obrony itp. a następnie pracujesz z osobą stosującą przemoc, pozyskujesz zaufanie potrzebne żeby zbudować relację pomocową, uczysz zachowań asertywnych, a kiedy trzeba - będziesz interweniować w obronie krzywdzonej w tej relacji osoby - kto ci zaufa w takim układzie?
poza tym, jeśli zapisy rozporządzenia w sprawie standardów świadczonych przez specjalistyczne... itd... mówią w
§ 7, że: " Oddziaływań korekcyjno-edukacyjnych wobec osób stosujących przemoc w rodzinie nie prowadzi się w miejscach, w których udziela się pomocy i wsparcia ofiarom przemocy w rodzinie", to jak to się ma do tego, że ta sama osoba się obojgiem zajmuje, kiedy intencja ustawodawcy jest taka, żeby nawet w tym samym miejscu nie zajmować się sprawcą i ofiarą?
Pracownik socjalny nie prowadzi żadnej terapii z ofiarą czy tez ze sprawcą, dlatego nie ma powodu, by nie mógł on pracować z jednym i z drugim. W ramach NK należy potwierdzić, bądź nie występowanie przemocy - a w tym celu należy poznać sprawę od dwóch stron. Dalej zajmują się już specjaliści na innych zasadach...
ja nie mówię o terapii tylko o pracy socjalnej, która może być prowadzona w formie poradnictwa, udzielenia wsparcia lub informacji - to wszystko pracownik socjalny może robić spokojnie bez zarzutu, że wchodzi w kompetencje terapeuty
nie myślę też tylko o NK, a o pomocy w formie pracy socjalnej
A prowadzisz oddziaływania korekcyjno - edukacyjne? Jeżeli tak - to nie powinnaś pracować z ofiarą...
Powołujesz się na rozporządzenie w sprawie standardu podstawowych usług świadczonych przez specjalistyczne ośrodki wsparcia dla ofiar przemocy w rodzinie - czyli pracujesz w takim ośrodku? Jeśli tak, to masz wielu innych specjalistów i zawsze możecie podzielić się kto z kim pracuje...
A jeśli jednak masz na myśli pracę socjalną - to tak jak pisałam wcześniej - pracujesz i z ofiarą i ze sprawcą - i nie ma przepisów mówiących o tym, że jeden pracownik nie może pracować i z jednym i z drugim (to tyczy się specjalistycznych oddziaływań, jak np. terapia).