jeśli dana osoba A ma ustawowo wolne soboty i niedziele to w tygodniu w którym jest np. Boże Ciało ma wolny i ten dzień, czyli suma sumarum w tym tygodniu pracuje mniej godzin i ma 3 dni wolne. Osoba B jeśli ma wolne w każdym tygodniu inne dni np. poniedziałek i piątek; w następnym tygodniu środę i czwartek znowu wypada Boże Ciało, czyli w tym tygodniu przepracowała więcej godzin niż osoba A . Czy należy jej się odbiór proporcjonalnie do średniej ilości godzin przypadającej na dzień?pozdrawiam prosząc o odpowiedź
liczba godzin dla każdego pracownika w tygodniu jest jednakowa, i dla A i dla B. Róznica wynika przedstawionej przeze mnie sytuacji i konkretnego pytania. rozumiem , że mogę odebrać sobie wolny dzień , lub inaczej jeśli wymiar godzin tygodniowy wynosi 30 to teoretycznie na jeden dzień przypada 6 godzin czyli w tygodniu w którym było Boże Ciało a przepracowałam 30 godzin mogę odebrać sobie wolne w inny dzień 6 godzin? pozdrawiam
Czy ten przepis: dział 6 kodeksu pracy, art. 129-130 stosuje się i do pracowników zatrudnionych z Karty Nauczyciela?