jak to jest: czy należy się zniżka godzin? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 paź 2010, 13:20

jeśli dana osoba A ma ustawowo wolne soboty i niedziele to w tygodniu w którym jest np. Boże Ciało ma wolny i ten dzień, czyli suma sumarum w tym tygodniu pracuje mniej godzin i ma 3 dni wolne. Osoba B jeśli ma wolne w każdym tygodniu inne dni np. poniedziałek i piątek; w następnym tygodniu środę i czwartek znowu wypada Boże Ciało, czyli w tym tygodniu przepracowała więcej godzin niż osoba A . Czy należy jej się odbiór proporcjonalnie do średniej ilości godzin przypadającej na dzień?pozdrawiam prosząc o odpowiedź

liczba godzin dla każdego pracownika w tygodniu jest jednakowa, i dla A i dla B. Róznica wynika przedstawionej przeze mnie sytuacji i konkretnego pytania. rozumiem , że mogę odebrać sobie wolny dzień , lub inaczej jeśli wymiar godzin tygodniowy wynosi 30 to teoretycznie na jeden dzień przypada 6 godzin czyli w tygodniu w którym było Boże Ciało a przepracowałam 30 godzin mogę odebrać sobie wolne w inny dzień 6 godzin? pozdrawiam

Czy ten przepis: dział 6 kodeksu pracy, art. 129-130 stosuje się i do pracowników zatrudnionych z Karty Nauczyciela?
~kaka

Napisano: 15 paź 2010, 16:58

Witam,zasadnicza sprawa to fakt,że wymiar czasu pracy w tygodniu(K.P) to 40 h.W tygodniu,w którym przypada święto w innym dniu niż niedziela pomniejsza sie wymiar godzin o 8 h i ustala 3 dni wolne(2 należne,1 za święto).osoby zatrudnione na Kartę wypracowują obowiązkowe pensum 26 h i muszą mieć 3 dni wolne bo też obowiązuje ich czas pracy 40 h.Mam to wszystko przepracowane z inspekcja pracy i prawnikami.
~Hanka

Napisano: 15 paź 2010, 19:53

Hanka, możesz wyjaśnić jeśli chodzi o wychowawców z KN - na przykładzie 1 listopada tego roku, proszę Cię bardzo. Załóżmy, że ten z Kn pracuje 1 listopada 4 godziny, a drugi ma wolny dzień...to co wtedy???Proszę o odpowiedź
~miłka

Napisano: 18 paź 2010, 11:37

Miłko,bez względu na to czy Pracujesz 1 listopada czy nie musisz wypracować 26 h pensum a w tym tygodniu należą Ci się 3 dni wolne.Jeśli nie uda się tak ułożyć grafiku,żeby ten 3 dzień był w tym tygodniu, to można go oddać np.w następnym.Jedno jest pewne nie ma zmniejszania pensum w tygodniu kiedy przypada święto.
~Hanka

Napisano: 18 paź 2010, 11:45

Ja pracuję z karty.U nas zarówno z karty i kodeksu obniżone pensum mają tylko wychowawcy, którzy akurat w święto pracują.Jeśli wg grafiku mam wolne 1 listopada to nie mam zniżki pensum i nie mam trzeciego dnia wolnego.Gdzie znajdę przepisy regulujące tą kwestię?
~Agni

Napisano: 18 paź 2010, 11:45

Ja pracuję z karty.U nas zarówno z karty i kodeksu obniżone pensum mają tylko wychowawcy, którzy akurat w święto pracują.Jeśli wg grafiku mam wolne 1 listopada to nie mam zniżki pensum i nie mam trzeciego dnia wolnego.Gdzie znajdę przepisy regulujące tą kwestię?
~Agni

Napisano: 18 paź 2010, 13:00

Co do zmniejszenia godzin pracy osób zatrudnionych na podst.KP to przepisy stanowią jednoznacznie-obniżenie tygodniowego wymiaru czasu pracy o 8h za dzień świąteczny z zachowaniem tylu dni wolnych ile przypada świąt.W przypadku zatrudnionych na kartę nie ma obniżania obowiązkowego pensum(kiedyś był taki zapis a karcie)w przypadku świąt ale trzeba zachować tyle dni wolnych ile świąt.Oczywiście święto w niedzielę jest traktowane jak niedziela.W przypadku \"kodeksowych\"dni wolne z czas świąt można oddawać w okresie rozliczeniowym obowiązującym w danej firmie
~Hanka

Napisano: 18 paź 2010, 13:20

Co do zmniejszenia godzin pracy osób zatrudnionych na podst.KP to przepisy stanowią jednoznacznie-obniżenie tygodniowego wymiaru czasu pracy o 8h za dzień świąteczny z zachowaniem tylu dni wolnych ile przypada świąt.W przypadku zatrudnionych na kartę nie ma obniżania obowiązkowego pensum(kiedyś był taki zapis a karcie)w przypadku świąt ale trzeba zachować tyle dni wolnych ile świąt.Oczywiście święto w niedzielę jest traktowane jak niedziela.W przypadku \"kodeksowych\"dni wolne z czas świąt można oddawać w okresie rozliczeniowym obowiązującym w danej firmie
~Hanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x