jak to naprawdę powinno być, proszę o wgląd - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 23 kwie 2015, 18:56

Proszę o odpowiedź w nast. kwestii :
Nie mam F.A. od ponad 1,5 roku (przekroczone kr.d. ). Od tamtego czasu (do nadal) również nie otrzymałam zł. na dziecko.Jak wygląda sytuacja w przypadku, gdy dłużnik a. sam wpłaca na konto ośrodka zadłużenie, które posiada ? Czy wówczas, z tych wpłaconych pieniędzy, ośrodek powinien przekazać mi jakąś kwotę ? Czy ośrodek powinien powiadomić komornika o tej wpłacie ? Czy mam szansę na odzyskanie jakiejś kwoty alimentów ? Bardzo proszę o wytłumaczenie mi jak to powinna wyglądać. Może jakiś art. , który o tym mówi .Z góry dziękuję za wgląd.
wierzycielka

Napisano: 24 kwie 2015, 8:42

jeśli wpłaca sam na konto ośrodka to ośrodek informuje o tym komornika i pewnie urząd skarbowy bo jest tytuł w urzędzie skarbowym
ponieważ dłużnik spłaca powstałe zadłużenie ośrodek nie może przekazywać Pani pieniędzy widać się dogadali z dłużnikiem skoro sam wpłaca
jeżeli sprawa jest u komornika sądowego nadal to komornik powinien podjąć kroki żeby ściągać alimenty
zawsze można wystąpić do ośrodka na terenie którego mieszka dłużnik o podjęcie działań wobec niego
może uda się go zaktywizować dostanie prace zajęcie wynagrodzenia itp np ...
asiak

Napisano: 24 kwie 2015, 10:06

Rozumiem, dziękuję . Tak sprawa ciągle jest u komornika , ale komornik twierdzi ( dzwoniłam ), że nie ma możliwości nic ściągnąć.
Ja myślałam / miałam nadzieję , że może Ośrodek będzie "musiał" przekazać jakąś część pieniędzy ( które dłużnik wpłaca ) dla komornika i dzięki temu ja coś odzyskam :(
wierzycielka

Napisano: 24 kwie 2015, 12:25

a dłużnik wpłaca komornikowi czy gminie na konto ?
asiak

Napisano: 24 kwie 2015, 12:41

Bezpośrednio na konto Ośrodka Pomocy .

Ps. Asiak , dziękuję za zainteresowanie :)
wierzycielka

Napisano: 27 kwie 2015, 14:40

Przepraszam za zawracanie Wam głowy , ale....

Czy może mógłby ktoś jeszcze potwierdzić w/w "wypowiedzi" ? Z góry dziękuję.
wierzycielka

Napisano: 27 kwie 2015, 14:44

Potwierdzam, tak jest. Złoż wniosek do Ośrodka o ściganie dłuznika. Musisz dołaczyć zaświadczenie od komornika o 2 miesiecznej bezskuteczności.
Anett07

Napisano: 27 kwie 2015, 14:46

Nie bardzo wiem o jakim wniosku mówisz :/ Jak taki wniosek wygląda ? Niczego takiego od pracownika Ośrodka się nie dowiedziałam .....
wierzycielka

Napisano: 27 kwie 2015, 14:53

Może być na zwykłej kartce: Proszę o podjęcie dzałań wobec dłużnika alimentacyjnego, Pana XY, zam.....Napisz to co wiesz, a szczególnie na temat jego zatrudnienia, a jesli nic nie wiesz to nie szkodzi. I dołącz to zaświadczenie od komornika. Gmina ma obowiązek zajmowac sie gagatkiem, przeprowadzi z nim wywiad, odbierze oświadczenie majątkowe, w razie czego zobowiąże do zarejestrowania w Urzędzie Pracy.
Anett07

Napisano: 27 kwie 2015, 14:58

Anett , czy nawet w przypadku nie pobierania F.A.mogę taki wniosek złożyć ? Właśnie cały szkopuł polega na tym , że On nie pracuje , niedawno wyszedł z Z.K. .
Napisz, mi proszę jeszcze, czy ten wniosek powinnam składać , w tym Ośrodku , w którym pobierałam F.A. czy w Jego gminie
(Jego miejsce zamieszkania) ?
wierzycielka

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x