jak to rozegrać - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 gru 2015, 11:04

Witam:)
Mam problem jak rozegrać sprawę, otórz wnioskodawca ma dom jednorodzinny, przed laty korzystał z dodatku i posiadał zaświadczenie starostwa o pow. użytkowej, ale zagubił je i napisał oświadczenie pod odpowiedzialnością karną o powierzchni lokalu - ustawa mówi o oświadczeniu w rozporządzeniu o zaświadczeniu więc nie wiem jak ma być:/ Nie dołączył dokumentu potwierdzającego własność domu, uważa, że kiedyś okazywał więc jest to powszechnie wiadome. W składzie rodziny oprócz wnioskodawcy i jego syna jest chyba konkubina, gdyż stopień pokrewieństwa nie został określony. Zameldowana w budynku jest tylko konkubina, za śmieci do gminy złożono deklarację i wpłacano za 1 osobę, (pan posługuje się co najmniej 3 adresami zamieszkania) w dniu składania wniosku wpłacono należność za 3 osoby, bez zmiany deklaracji śmieciowej, rachunek za ścieki wywożone 300 zł. Pozostają jeszcze dochody łacznie z 3 miesięcy 700 zł, Pan prowadzi działalność gospodarczą i dochody ma 0 zł.
Zastanawiam się jak to rozegrać, wezwać do usunięcia braków formalnych w terminie 7 dni zobowiązać do dostarczenia dokumentu potwierdzającgo własność, nie wiem co z tym zaświadczeniem o powierzchni , i poprzednich rachunków za wywóz ścieków, potem wybrać się na wywiad bo za takie pieniądze to cięzko wyżyć?
Jeszcze jedno pytanie czy liczycie dopłaty unijne dla rolników?
z gopsu:)

Napisano: 07 gru 2015, 22:18

Jak to rozegrać?
1) W pierwszej kolejności postarać się odgrzebać całą wiedzę z poprzednich postępowań — jakie były dokumenty, dochody, wydatki, powierzchnia, osoby itd.
2) Przyjąć 2 osoby do dalszych analiz, tj. ojca i syna. Trzeciej osoby komentować (przynajmniej teraz) nie będę.
3) Porównać powierzchnię normatywną z ustaloną rzeczywistą. Na tym z reguły kończy się sprawa, bo mało który dom celuje się na 2 osoby. :lol:
Jeśli na powyższym sprawa nie skończy się, to mogę myśleć dalej.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2015, 10:15

Dziękuje bardzo PCW za pochylenie się nad sprawą.
Z poprzednich postępowań ustaliłam, że na 3 osoby spełniają powierzchnię, na 2 nie. więc co z konkubiną??? jest tam zaleldowana, rodzina korzysta ze świadczeń pomocy społecznej gdzie wykazują, że tworzą wspólne gospodarstwo domowe.
Co z zaświadczeniem starostwa powinnam go żądać czy nie i tak samo dokument potwierdzający własność, przez kilka lat coś mogło zmienić się w tej materii :?

Napisano: 08 gru 2015, 11:26

z gopsu:) pisze: na 3 osoby spełniają powierzchnię, na 2 nie. więc co z konkubiną???
Ano jest ona głównie jako argument przy dodatku. Koleżanka. Kolega. Człowiek z ulicy. Gdy dodatek jest zagrożony, to niektórzy zapraszają, meldują, (niby) tworzą wspólne gospodarstwo — obchodzą prawo. Zapominamy o ostatnim warunku ustawy: „prawa do zamieszkiwania w lokalu wywodzą z prawa tej osoby”. Ja mam jak zwykle wątpliwość, czy taka „konkubina” na pewno wywodzi te prawa. W omawianym przypadku można uznać, że nie wywodzi i praktycznie będzie po sprawie.
z gopsu:) pisze: Co z zaświadczeniem starostwa powinnam go żądać czy nie
Nie. Obecne przepisy nie przewidują. Przepis każe żądać w każdym takim przypadku „dokumenty albo oświadczenie o wielkości powierzchni użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu technicznym domu”. Na początku jak widać stoją „dokumenty”, więc dokumentów należałoby żądać. Prawo (w szczególności budowlane) w zasadzie nie uznaje sytuacji braku dokumentów. Nota bene nie ma mowy o zaświadczeniu ze starostwa, ale jeśli da się takie uzyskać ( :shock: ) , to przyjąć je.

Dokumentowanie tytułu prawnego wolę tu pominąć, ustawa nie reguluje tego aspektu, a może inni coś dodadzą ;)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2015, 15:58

Wnioskodawca dołączył starą decyzję o przyznaniu dodatku mieszkaniowego z 2006r., gdzie była wpisana powierzchnia, i napisał oświadczenie, wskazując tą powierzchnię użytkową bez informacji o łącznej pow. pokoi i kuchni. Poza tym nie mam żadnego dokumentu potwierdzającego własność domu myśle, że powinien być wyciąg z księgi wieczystej bo przecież umowy najmu też żadamy.
A z konkubiną sama już nie wiem i jutro poproszę o interpretację prawnika.
PCW co z dopłatami unijnymi dla rolników, liczycie je do dochodu?

Napisano: 08 gru 2015, 22:39

Treść oświadczenia z zasady powinna wynikać z konkretnych dokumentów. Podpieranie się starą decyzją jest mało poważne, ale wykluczyć nie mam odwagi.

Księga wieczysta nie jest obowiązkowa, jej brak nie może wykluczać dodatku. Najlepiej niech znajdą akt notarialny lub wyrok sądu. Ale co tam. Jeśli był już uznany tytuł prawny i była decyzja, to można tego się trzymać. Można też sprawdzić w podatkach od nieruchomości !!!

Dość mi powyższego, na myślenie o dopłatach nie mam sił, :cry: może kto inny...
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 8:43

Ja bym zrobiła jeszcze jedno - wywiad środowiskowy, bo jeśli piszesz że wnioskodawca ma kilka adresów, to może posiada znaczny majątek w postaci kilku mieszkań i wtedy dała bym odmowę, a może w ogóle tam nie mieszka tylko syn z koleżanką???? to mozesz zweryfikować wywiadem...
kss

Napisano: 09 gru 2015, 9:25

Jestem wdzięczna PCW, że ciągniesz wątek
zastanawiam się tylko czy my musimy ustalać fakty czy wnioskodawca powinien przedłożyć z wnioskiem wszystkie dokumenty? :roll:
Wywiadu też nie wykluczam, ale najpierw chciałabym ustalić inne wątki, bo gdyby nie spełniał warunków to po co bawić się w wywiad ;)

Napisano: 09 gru 2015, 13:56

Co do wywiadu mam podobny pogląd, choć można go wykorzystać do uściślenia lub ustalenia niektórych danych. Zasadniczo wszystkie powinny dotrzeć wraz z wnioskiem. Jeśli chodzi chodzi o tytuł prawny, to ustawa nasza nie daje dobrych podstaw do wyegzekwowania, tzn. można, a czasem trzeba domagać się dokumentu, jednak nie bardzo można postraszyć odmową dodatku.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x