jak to ugryźć? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 maja 2016, 10:28

o śmierci dłuznika dowiedziałam się 5 maja, z aktu zgonu wynika ze dłużńik zmarł 30 kwietnia, co mam teraz zrobić względem wierzycielki? są NP czy ich nie ma?

mi się wydaje że nie ma, ale proszę upewnijcie mnie
Aleks
Starszy referent
Od: 15 gru 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2016, 20:09

moim zdaniem są NP za maj, czytalam wiele orzeczeń NSA w tej sprawie
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2016, 6:55

Ważne jest, czy wierzycielka wie o śmierci dłużnika. Czy to ona dostarczyła akt zgonu? Nienależnie pobrane zgodnie z prawem są od chwili, kiedy wierzyciel dowiedział się o śmierci.
proszę

Napisano: 12 maja 2016, 9:03

w maju jeszcze nie miałam wypłaty, więc za maj NP napewno nie będzie. Chodzi mi o kwiecień, wierzycielka poinformowała mnie o śmierci na 5 maja.............
Aleks
Starszy referent
Od: 15 gru 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2016, 10:25

Wydaje mi się, że nie ma NP za kwiecień. Dłużnik zmarł ostatniego dnia kwietnia, nie ma wypłaconych za maj, więc decyzja wygaszająca.
proszę

Napisano: 12 maja 2016, 11:50

proszę pisze:Ważne jest, czy wierzycielka wie o śmierci dłużnika. Czy to ona dostarczyła akt zgonu? Nienależnie pobrane zgodnie z prawem są od chwili, kiedy wierzyciel dowiedział się o śmierci.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A0F7D643A

W konsekwencji, śmierć J.M., będącego osobą zobowiązaną do łożenia na utrzymanie dziecka skarżącej spowodowała, że uprawnienie tego dziecka do alimentów od ojca dziecka , wygasło począwszy od dnia następującego po dacie jego śmierci to jest 29 marca 2013 r. Nie budzi zatem wątpliwości stwierdzenie, że skarżąca utraciła równocześnie uzależniony od uprawnienia dziecka do alimentów status osoby, której przysługuje prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Skoro zależność uprawnienia do świadczenia z funduszu alimentacyjnego jest ściśle i obiektywnie powiązana z osobą dłużnika alimentacyjnego (od tego, czy żyje), to zarazem obiektywny jest brak podstawy prawnej do świadczenia alimentacyjnego w sytuacji śmierci dłużnika alimentacyjnego. Inaczej rzecz ujmując, w tym stanie faktycznym okoliczności powodujące ustanie świadczenia alimentacyjnego są obiektywne. W związku z tym nie ma znaczenia podnoszona przez skarżącą okoliczność, że nie wiedziała o śmierci dłużnika alimentacyjnego. Wymaga bowiem podkreślenia, że obowiązek alimentacyjny wygasa niezależnie od wiedzy osoby pobierającej świadczenie o śmierci dłużnika alimentacyjnego (zob. wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku z 2 lutego 2012 r. sygn. akt II SA/Bk 815/11).
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem