Jak wprowadzić alimenty - Sygnity - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 sty 2018, 11:11

Jak wprowadzacie w Sygnity alimenty zapłacone z dochodu uzyskanego po roku bazowym? Bez odliczenia alimentów brak kwalifikacji. Wyrok też jest wydany po roku bazowym.
Czy odliczacie tylko alimenty zapłacone w roku bazowym?
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 7:54
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR

Napisano: 29 sty 2018, 11:15

Tylko rok bazowy
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 29 sty 2018, 13:09

I tu jest moment nad, którym się zastanawiam - dochód ze słowniczka ŚR to dochód po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób, a dochód członka rodziny to dochód z uwzględnieniem utrat i uzysków :roll: zatem z tak obliczonego dochodu powinno się chyba odjąć alimenty :roll:
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 31 sty 2018, 23:22

Oczywiście jestem tego samego zdania. Nawet u nas na początku były wątpliwości, ale po konsultacjach nasz OPS uznał ze należy rozliczyć. Zgłosiła się do mnie kobitka z koordynacji gdyż z ROPS dostała właśnie za taka sytuacje odmowę. Wiec z racji ze mi nie dawało tez to spokoju to napisała przy mnie odwołanie od tej decyzji oczywiście zasugerowała artykuły i paragrafu z rozporządzenia i SKO uchyliło w całości decyzje ROPS i kazali odliczać alimenty od dochodu członka rodzinny od uzysku (po roku bazowym). Czyli np. podjął od stycznia 2018 robotę. Dochód za luty 2018 i za luty 2018 odjęcie alimentow.
zochi
Stażysta
Od: 05 gru 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR

Napisano: 01 lut 2018, 8:37

Jestem tego samego zdania, że należy odliczać, definicja dochodu jasno to określa. Mam tylko problem jak wprowadzić do programu Sygnity :/ program daje możliwość wprowadzenia alimentów tylko w roku bazowym
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 01 lut 2018, 19:39

Ja by mi dochód poprawnie wyliczalo to działam w ten sposób ze wybieram utrata dochodu i opcja: na podstawie oświadczenia. U nas próbowaliśmy rozgrysc te alimenty i różne w systemu kombinacje ale nie wyszło. A ta metoda zawsze liczy poprawnie dochód.
zochi
Stażysta
Od: 05 gru 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem