Mam podopieczną, która skończyła 18 lat ale nadal się uczy. Ze względu na przemoc w domu wyprowadziła się i zamieszkała w internacie. Jakiej jej pomocy finansowej mogę udzielić? Bo na wsparcie rodziny nie może liczyć
Pamiętaj tylko o właściwości - jeżeli osoba nie ma możliwości zamieszkania w miejscu zameldowania, a przebywa w internacie, to jest osobą bezdomną, bo internat nie jest lokalem mieszkalnym.
W art. 65 ustawy o ewidencji ludności, wprowadzono zmianę w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.). Art. 6 pkt 8 naszej ustawy otrzymuje nowe brzmienie:
„8) osoba bezdomna – osobę niezamieszkującą w lokalu mieszkalnym w rozumieniu przepisów o ochronie praw lokatorów i mieszkaniowym zasobie gminy i niezameldowaną na pobyt stały, w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności, a także osobę niezamieszkującą w lokalu mieszkalnym i zameldowaną na pobyt stały w lokalu, w którym nie ma możliwości zamieszkania.”
Jak to rozumieć w tym przypadku. Sama jestem ciekawa bo u nas jest osobny dział obsługujący bezdomnych i nie mam do czynienia z interpretacja tych przepisów.
Zmiana była czysto redakcyjna i była konieczna ze względu na zmianę nazwy ustawy - wcześniej była "o ewidencji ludności i dowodach osobistych", a zmieniła nazwę na samo "ewidencji ludności", tak, że akurat ten fragment nie uległ zmianie. Natomiast, jak ten brak możliwości zamieszkania rozumieć - interpretacji jest chyba tyle, co ośrodków Jedni uznają, że przemoc, a nawet ostry konflikt oznacza już brak możliwość zamieszkania, inni uważają, że brak możliwości zamieszkania jest wtedy, kiedy pod tym adresem nie stoi już żaden zdatny do zamieszkania budynek