Jaka pomoc z OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 sie 2014, 10:23

Witam,
Bardzo proszę o pomoc!
Jaka przysługuje mi pomoc z OPS u
Mieszkam sama mam na wychowaniu troje dzieci(6,5,1). Moje dochody to 300 zł od ojca dzieci 400 zł wychowawczy i rodzinne 370 zł. Pani w Ops-ie cały czas mnie zbywa twierdząc że nie może mi pomóc(jak ona to mówi każdemu jest ciężko).
Z góry dziękuje za odpowiedź
monika20085
Praktykant
Od: 28 sie 2014, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2014, 10:30

Nie rozumiem, dlaczego pracownik socjalny twierdzi, że nie może pomóc, to jest jego obowiązkiem.
Proszę złożyć wniosek o zasiłek okresowy; z przedstawionych dochodów powinna Pani otrzymać ok 377 zł tego świadczenia, dodatkowo może Pani starać się o zasiłki celowe np. na zakup książek, odzieży dla dzieci lub zwyczajnie na zakup żywności. Pani dochody nie przekraczają kryterium dochodowego, dodatkowo jest Pani samotną matką i rodzina wielodzietna, co jest jednym z głównych powodów przyznania pomocy. Na złożony wniosek ośrodek pomocy będzie musiał wydać decyzję.
Powodzenia.
mm22

Napisano: 28 sie 2014, 11:31

jaka samotna matka? przecież dzieci mają ojca.

a co z alimentami na troje dzieci?
miła

Napisano: 28 sie 2014, 12:55

Przede wszyskim masz za małe alimenty na 3 dzieci, przypuszczam, że masz ustalone alimenty tylko na 1 dziecko, prawda?
Choć zapewne nie spodoba Ci się moja odpowiedź, to najpierw trzeba wykorzystać własne możliwości poprawy sytuacji materialnej rodziny, czyli np. uzyskać alimenty na dzieci. W naszym OPS pracownik socjalny zaproponowałby Ci zawarcie kontraktu no podjęcie działań w celu złożenia wniosku do Sądu o uzyskanie alimentów od ojca/ojców dzieci.
Pozdrawiam.
Esia

Napisano: 28 sie 2014, 13:14

Do dochodu wlicza się jeszcze przychód z gruntu powyżej 1 ha przeliczeniowego oraz- pomoc ze strony rodziców, teściów, dziadków dzieci, dodatki mieszkaniowe, inne dochody rodziny.
Gość

Napisano: 29 sie 2014, 13:48

Tak jak Esia - przede wszystkim alimenty na dzieci. Co to jest 300 zł na trójkę? Podejrzewam, że pracownik socjalny to Tobie powiedział. Chociaż z drugiej strony - powinien przyjąć wniosek. Dałabym Ci kontrakt, żebyś uregulowała sprawy alimentów i jeśli się wywiążesz, to ok.
Asia4

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x