jest projekt - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 06 lut 2014, 11:29

i podwyżki za tą robotę ponad normę
i zasmażka ....
~kaśka

Napisano: 06 lut 2014, 11:29

No a ja przyznawałem normalnie a PUP wyrejestrowywał go wstecz od daty przyznania - to w ich przepisach jest zapis, że osoba bezrobotna nie może pobierać SP (coś w tym stylu), wiem, że na szkoleniach był ten temat poruszany też i jak szeroko by nie interpretować definicji zatrudnienia, to w momencie gdy ktoś jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna, nawet szuka pracy i jest gotowy ją podjąć, to w dalszym ciągu jej nie podejmuje jednak. A w ustawie jest napisane (było) \'nie podejmują bądź rezygnują\'.
~Iks

Napisano: 06 lut 2014, 11:39

u mnie PUP odmawiał wstecznego wyrejestrowania - mieli taką interpretację ministerstwa.
Osoba zarejestrowana w PUP nie rezygnuje z pracy bo jej niema. Jednocześnie nie rezygnuje z jej podejmowania bo będą osobą bezrobotną jest jednocześnie gotowa do jej podjęcia. Nie łapała się pod te kategorie. Na tym opierałem przyznawania od dnia wyrejestrowania, tak twierdzi również (przynajmniej do niedawna (mpips)
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 11:45

czyli jak wejdzie w życie w/w ustawa to oznacza że nie będziemy analizować czy dane osoby przed przyjściem na św. piel pracowały czy były zarejestrowane? nie będzie miała to znaczenia co było przed sw. tylko teraz analizujemy czy od 01.07. do nadal figurują w PUP - jeśli nie to wyrównujemy wszystko wstecz?????? dobrze rozumiem?
~igunia

Napisano: 06 lut 2014, 11:46

Osoba zarejestrowana w pup nie ma prawa do śp i nic sie tu nie zmieniło - pomijam indywidualne orzeczenia sko czy sądów ktore sp dają i dawały śp pomimo rejestracji jako bezrobotna.
Jednak wiele osob ktore straciły sp od 1 lipca 13 r. rejestrowały sie jao bezrobotne zeby miec ubezpieczenie i dlatego projekt to uwzględnia - dostana zasiłek 520 zł za okres od 1 lipca do dnia wejscia w zycie projektu nawet jak były w tym czasie zarejestrowane jako bezrobotne, ale zeby dostawac zasiłek za dalszy okres, tj. od dnia wejscia projektu do końca waznosci orzeczenia to a contrario - powinny sie wyrejestrowac.

Ponadto, według projektu to ci ktorzy po utracie sp poszli do pracy beda mogli sie z tej pracy zwolnić i dostaną zasiełek 520 zł za okresy w których nie pracowały, bo w tych okresach spełniają \"stare\" warunki do śp. Ich wybór czy to zrobią - na taką decyzję bedą miały 4 miesiace bo tyle jest na złozenie wniosku.
Tak samo beda mogły zreygnować z szo jak ktos to swiadczenie dostał i wybrac sobie zasiłek 520 zł, bo on bedzie bez dochodu i na okres waznosci orzeczenia czyli po prostu na starych zasadach śp.

~ola

Napisano: 06 lut 2014, 11:49

Kaśka a cos ty wymyśliła z aktem urodzenia osoby wymagającej opieki?
Przeciez wiele osób w starczym wieku może ich nie miec, chociazby tak jak moja mama. I co wtedy będziesz miała pretekst , zeby komuś nie przyznać swiadczenia?
~m&m

Napisano: 06 lut 2014, 11:53

Jaki akt urodzenia?
Jak wczoraj zmarła osoba wymagająca opieki to do wczoraj bedzie możliwe przyznanie zasiłku 520 zł o ile oczywiscie do wczoraj były spełnione inne stare warunki przyznania śp.
To świadczenie dla opiekuna a nie dla osoby niepełnosprawnej.
Toz to praktycznie to samo co wyrownywanie dzisij śp na podstawie art. 24 ust. 2a
~ola

Napisano: 06 lut 2014, 11:57

m&m nie kompromituj się. Akt urodzenia uzyskuje się bez problemu. Nie można go nie mieć.

Ola ma rację z wyrównaniem. Trochę zachodu będzie z tymi \"uparciuchami\" co złożyli odwołanie do WSA od decyzji odmownej na SZO lub ŚP. Tym trzeba będzie zawiesić postępowania ewentualnie i przyznawać potem (np. za dwa lata)
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 12:03

A jak dla mnie interpretacja oli jest w dużym oderwaniu od projektu. Chociazby w kwestiach przejścia z szo na zasiłek dla opiekunów czy też wyrównania dla osób, które podjęły prace.
Myslę, że jest to zwykła propaganda, która w rzeczywistosci okaże sie wielkim rozczarowaniem dla osób, które w nia uwierzą..
~m&m

Napisano: 06 lut 2014, 12:07

Elmer ja sie nie kompromituję, bo wiem o czym piszę, gdyz w lipcu poszukiwałam aktu urodzenia swojej mamy.
I tak jak w jej przypadku, tak i może to dotyczyc niektórych innych osób, wojenna zawierucha zrobiła swoje.
Moja mama nie ma aktu urodzenia , nawet z przedstawienia go do zawarcia slubu była zwolniona i mam to na piśmie.
~m&m

Strona 4 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x