jestem bezdomny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 26 gru 2015, 12:47

Na jesieni stałem się bezdomny. Posiadam zas. stały. Praktycznie mieszkam róznie, raz u siostry, raz u kolegi, więc raz tu raz tam. W styczniu mam przyjśc do ośrodka i starać się o zas. celowy. Nie mam gdzie przyjąć pani socjalnej, bo nikt u których po trochu zamieszkuje nie zgodzi się na to, a ja też nie chce ich o to prosić. Czy w tej sytuacji mogę starać się o ten zas. celowy?
Henrykk

Napisano: 26 gru 2015, 13:44

Musi Pan jednak wskazać miejsce swojego pobytu. Wywiad powinien być przeprowadzony w miejscu faktycznego pobytu – dotyczy to zarówno ubiegania się o zasiłek celowy, jak i o zasiłek stały. Do tego drugiego świadczenia (zasiłek stały) wywiad jest przeprowadzany przynajmniej raz na pół roku.
angoc

Napisano: 27 gru 2015, 14:32

Angoc....no co ty? My w takich sytuacjach robimy wywiady przy biurku. Jak mi raz przyszedł klient bezdomny i zaprosił mnie do pustostanu, w którym obecnie przebywa, to co ? Miałam tam iść? Jak tam zabronione wchodzić? Nie uważam, żebyśmy mogli wchodzić do chałup obcych ludzi, którzy udzielają komuś krótkiego schronienia, a nie życzą sobie wizyt Mopsu. No co ty? To, co mówisz, to tylko teoria, a praktyka jest inna.
nowinka

Napisano: 28 gru 2015, 9:29

Jezeli klient wnioskuje o zasiłki to musi wskazać miejsce pobytu i tam robi sie wywiad. Pobyt u siostry czy u kolegi wskazuje iż w tym momencie nie jest osobą bezdomną - zamieszkuje w lokalu mieszkalnym. Wywiad więc w lokalu - m.in. pod katem wspólnego lub odrębnego gospodarowania.
W momencie kiedy oświadczy że nie ma możliwości pobytu w jakimkolwiek lokalu - wyjątkowo wywiad "przy biurku" i skierowanie do schroniska. Tam tez - na adres schroniska - przekierowane będą jakiekolwiek zasiłki.
Kolejne wywiady w miejscowości gdzie jest dane schronisko.
W tym pierwszym wywiadzie szczegółowe wyjaśnienie dlaczego robiony w ops.
Tak jest u nas.
uvjbj

Napisano: 29 gru 2015, 15:55

U mnie też jest zasada, że robimy wywiad w miejscu zamieszkania. Nawet gdyby to była altana śmietnikowa o ma wykazać, że tam jest i tyle. Jak nie ma warunków do spisania wywiadu czy oświadczeń to wracamy do ośrodka, ale tutaj takiej sytuacji nie ma, bo Pan przebywa w lokalu mieszkalnym.
okasia

Napisano: 30 gru 2015, 14:30

Skoro przebywa w lokalu mieszkalnym u kolegi czy u siostry to bezdomnym nie jest.
Iza1

Napisano: 30 gru 2015, 16:29

co wy za bzdury wypisujecie
facet pomieszkuje a nie mieszka
za godzine za dwie być może każą mu sie wyprowadzić i pójdzie na ulicę dalej będziecie twierdzić że mieszka u znajomych ?
powinniście mu wskazać jakiś ośrodek gdzie może zamieszkać choć przez zime od tego jesteście czyż nie ?
jak czytam te wasze wywody to sory robi mi się nie dobrze zazdrościcie swoim podopiecznym że dostaną 500 zł na dzieci
bo boicie się o swoje stołki i biureczka kiedyś myslałam że wasz zawód to misja i tylko ludzie z empatią powinni pracować w ops ale to nie prawda jesteście zwykłymi urzędasami z nielicznymi wyjątkami
iza2

Napisano: 31 gru 2015, 10:33

iza2 przeczytaj sobie co napisał uvjbj - jeśli osoba nie ma gdzie mieszkać proponuje się jej schronisko, noclegownię itp.
jolka 345

Napisano: 01 sty 2016, 20:58

Ludzie kochani! A dlaczego wy tego człowieka na siłę chcecie umieścić w schronisku?! Jeśli on chce tak po znajomych nocować, to chyba jego sprawa?! Czy żeby starać się o zasiłek, to musi mieszkać w schronisku?? No przecież nie! Ludzie...
jajeczko

Napisano: 04 sty 2016, 0:49

Do powyzszych forumowiczow. Poczytajcie przepisy. Rozporzadzenie o wywiadzie srodowiskowym. Zapoznajcie sie z definicja centrum zyciowego osoby. Koczowniczy tryb zycia mozna uprawiac na bezkresnych rowninach Azjii. Tutaj osoba ma byc w swoim miejscu zamieszkania a jesli go nie posiada udac sie do noclegowni. Wywiad zrobiony w danym miejscu, jesli nie uplynelo 30dni od realizacji i nie wydano decyzji musi zostac zaktualizowany przy KAZDEJ zmianie miejsca pobytu. Co jest logiczne, gdyz osoba moglaby "skakac" po roznych gminach nawet codziennie realizujac wywiady i uzyskujac pomoc z wielu zrodel, bez mozliwosci zweryfikowania przez mops swojej sytuacji bytowej.
Domator

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x