jestem dłużnikiem proszę o doradę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 22 mar 2016, 13:48

Witam! Jestem dłużnikiem alimentacyjnym dziś dostałem zawiadomienie ze starostwa, że wszczęli postępowanie w sprawie odebrania mi prawa jazdy.
Co mam zrobić, żeby nie stracić prawka.
W OPS powiedzieli, że przez 6 miesięcy do przodu muszę płacić regularnie przez komornika 50% bieżąco ustalonych alimentów lub spłacić całość i była żona musi wycofać postępowanie o komornika, żebym stracił status dłużnika.
Czy tak faktycznie jest czy można zrobić coś jeszcze?
Czy ona musi wycofać to postępowanie?
Proszę o pomoc
jestem dłużnikiem

Napisano: 22 mar 2016, 13:54

Czemu nie stawiłeś się na wywiad?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2016, 19:28

Poprostu zawaliłem sprawę proszę o odpowiedź na moje pytanie
dłużinik

Napisano: 22 mar 2016, 20:53

art. 5 ust. 6. Uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:
1) ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3, oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub
2) nastąpi utrata statusu dłużnika alimentacyjnego.

czyli musisz iś na wywiad i płacić przez 6 m-cy....nic nie musi wierzycielka wycofywać i nie musisz splacić całości
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2016, 21:29

Dobrze ale jeśli ja nie chce stracić prawka na te pół roku to jaka jest ewentualnść, żeby pozbyć się statusu dłużnika
dłużnik

Napisano: 23 mar 2016, 9:03

to faktycznie, trzeba spłacić całe zadłużenie od razu, egzekucja wówczas bedzie skuteczna, jak wierzycielka wycofa wniosek od komornika to dobrze...ale nie musi,jezeli komornik napisze do nas, ze egzekucja jest skuteczna ja uchylam decyzje przyznająca prawo do FA, TY masz spłacone na 0,00 zł wtedy ja bym wystapiła do starosłtwa o umorzenie postepowania (pod warunkiem, że jeszcze nie została wydana decyzja) w sprawie zatrzymania prawa, bo dlużnik stracił status dłuznika....ot tak w skrócie :|
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2016, 10:18

dzięki
marta m

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]