KARTA DUŻEJ RODZINY
Re: KARTA DUŻEJ RODZINY
Dla tego zadania odpowiednim miejscem jest ewidencja ludności /dowody osobiste/.
Z OPS można by rzec, że nie ma nic wspólnego.
Z OPS można by rzec, że nie ma nic wspólnego.
Z tego co wiem oprogramowanie w ewidencji ludności nie "widzi" rodzin, tylko osoby zameldowane pod danym adresem.
rozporządzenie zaczyna się tak: Na podstawie art. 24 ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182, ze zm. 1)
zarządza się, co następuje
nie ma bata to bedzie zadanie OPSów
zarządza się, co następuje
nie ma bata to bedzie zadanie OPSów
hmm1 - w drugą stronę to też działa. Dodatki mieszkaniowe w większości są w ops, a mogłyby być robione "w urzędach" 

Dlaczego w OPS ? W projekcie uchwały jest " program nie może być realizowany za posrednictwem osrodka pomocy społecznej, chyba że w gminie przed dniem wejścia w zycie rozporzadzenia, został wprowadzony samorządowy program przyznający uprawnienia rodzinom wielodzietnym, realizowany w OPS ".Wójt może upowaznić w formie pisemnej, swojego zastępcę, pracownika urzędyu,kierownika jednostki organizacyjnej gminy, a także inną osobę na wniosek kierownika tej jednostki do przyznania Karty. Kogo Wójt upowazni zależy od niego. OPS zajmuje się rodzinami wykluczonymi .Program nie ma charakteru socjalnego i z takim nie powinien być kojarzony.W tym przpadku nie liczy się dochodu. Dlatego uważam,że absolutnie nie dotyczy to OPS.Pozdrawiam.
to by ł projekt, opublikowany tekst juz tego nie zawiera https://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2014/755 a wskazana postawa jest zachetą dla Wójta żeby to wypchnąć do OPSówdanka pisze:Dlaczego w OPS ? W projekcie uchwały jest " program nie może być realizowany za posrednictwem osrodka pomocy społecznej,
wlasnie to byc projekt a w rozporzadzeniu juz tego nie ma niestety wiec u nas robimy to my tym bardziej ze mamy tez nasza lokalna karte i teraz bedziemy miec dwie:) paranoja!
nie ma jeszcze opublikowanej,
jesli posiadacie wniosek w wordzie to poprosze o wrzucenie
jesli posiadacie wniosek w wordzie to poprosze o wrzucenie
z tego co zauważyłem to kdr będzie w formacie A3 nie da się je przerobić na mniejszy format ale dowiedziałem się że pap-com druki już ma te karty
Oprócz KARTA DUŻEJ RODZINY - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
KDR-rejestr
karta dużej rodziny
Czy zgłaszamy zbiór KDR do GIODO?
Wynagrodzenie za zadanie KDR
Zaświadczenie z uczelni/szkoły
Kto jest u was adminem KDR?
Nr KDR co pisać
przetwarzanie danych
KDR we praktyce
rzeczowy wykaz akt a kdr
Czi informujecie osoby o KDR ?