Karta po rozwodzie dla dziecka mieszkającego osobno - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 wrz 2018, 10:00

Mam zapytanie...jest chłopak który chciałby założyć KDR. Jego ojciec rozwiódł się z matka, jest już z inna kobietą i ma z nią dwójkę dzieci. Chłopak mieszka z matką, która ma oprócz niego jeszcze jedno dziecko. Chłopak ma 17 lat. Chłopak nie ma w ogóle kontaktu z ojcem i nie chce mieć kontaktu. Ojcowi przysługuje karta, a chłopakowi?? Jest niepełnoletni więc co matka musiałaby złożyć wniosek na niego??
renia7
Praktykant
Od: 04 sie 2017, 11:55
Zajmuję się: KDR,ŚW, SR, NK, FA

Napisano: 04 wrz 2018, 14:07

Jeżeli ojciec płaci na niego i nie jest pozbawiony praw rodzicielskich, to chłopcu się należy, oczywiście matka może złożyć wniosek tylko na syna w takim przypadku, oczywiście we wniosku powinna ująć pozostałych członków tamtej rodziny ale nie zamawiac KDR ani dla nich ani dla siebie
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 04 wrz 2018, 15:20

a co w przypadku jeżeli chłopak nie ma z ojcem w ogóle kontaktu, nie ma danych tamtych dzieci? jakoś musimy mieć potwierdzenie że jest tym trzecim dzieckiem :/
renia7
Praktykant

Napisano: 05 wrz 2018, 8:22

renia7 pisze:a co w przypadku jeżeli chłopak nie ma z ojcem w ogóle kontaktu, nie ma danych tamtych dzieci? jakoś musimy mieć potwierdzenie że jest tym trzecim dzieckiem :/
tu trzeba się wykazać inwencją twórczą, w domniemaniu ustawodawca tego oczekuje od interpretujących ustawę, jak ci się nie uda to mogą być jedynie konsekwencje :lol: :shock: :?
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 06 wrz 2018, 7:23

Hahahaah dobre :P tylko konsekwencje ;) ale tak poważnie to co by zrobić??? :D
renia7
Praktykant

Napisano: 06 wrz 2018, 8:27

na szkoleniu na takie pytania dostawałem odpowiedź: musicie sobie jakoś radzić, a ja nie mogę powiedzieć wam jak :D
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x