KDR dla córki i partnera w związku nieformalnym - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 cze 2025, 11:58

Witam,
Pani jest w związku nieformalnym i nie ma ślubu. Pani zwróciła się do mnie o wystawienie Karty Dużej Rodziny dla nowo narodzonej córki oraz dla partnera, z którym ma troje dzieci. Pani ma czwarte dziecko z innym partnerem, a trójka dzieci jest z obecnym partnerem. Pani mieszkała w innej miejscowości, i system pokazuje że ma Pani ma kartę wydaną w tej miejscowości. Obecnie Pani mieszka w mojej gminie.
Moje pytanie brzmi: Czy córce i partnerowi należy się Karta Dużej Rodziny, pomimo że wcześniejsza KDR została wydana w innej gminie? Jak powinienem do tego podejść?
user2023
Praktykant
Od: 16 sty 2023, 11:05
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 cze 2025, 13:52

Cześć,
jeśli Pani z dziećmi i partnerem (z którym ma wspólnie troje dzieci) mieszkają teraz w Twojej gminie to traktujesz tą rodzinę jako nową u siebie i przyznajesz kartę Pani, dzieciom i partnerowi.
Skoro partner jest rodzicem trójki dzieci, ale nie jest mężem tej Pani to oboje i tak będą mieli opcję "rodzic". Skoro system pokazuje Ci, że mieli już wcześniej KDR to przy zamawianiu kart wybierasz te osoby ale rodziny nie wybierasz, system utworzy nową rodzinę u Ciebie.
Sprawdź jeszcze poprawność danych (imiona i nazwiska) przed zamówieniem bo zdarzają się błędy w innych urzędach jak dane były tam wprowadzane w system (miałam ostatnio taką sytuację: przekręcone litery w imieniu).
Musisz w systemie SIKDR powiadomić organ wydający karty, że rodzina ta zmieniła miejsce zamieszkania (zgodnie z art.15 ust. 3 i 4 Ustawy z dnia 5 grudnie 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny), chyba że ta Pani sama to zgłosiła.
Pozdrawiam
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x