Dokładnie tak
lukas19861 pisze: ↑05 sie 2022, 8:31Dokładnie tak
trzeba wezwać o odpowiednią decyzję wojewody (w przypadku zezwolenia na pobyt stały,
-zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej,
-zezwolenia na pobyt czasowy udzielony w związku z okolicznością, o której
mowa w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r.
o cudzoziemcach) lub Szefa Urzędu do spraw Cudzoziemców (w przypadku statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej).
Pozdrawiam
Może zadam dziwne dla was pytanie (to moja pierwsza taka sytuacja), ale mam roszczeniowego pana z Ukrainy (status UKR), który złożył wniosek o KDR przez empatię (więc wniosek już w systemie). Nie interesuje go informacja o tym, iż KDR nie należy się osobom z UKR. (podjęta próba rozmowy i wyjaśnienie prawne - Pan wie lepiej)
Na wezwanie o uzupełnienie o odpowiednią decyzję dostarczył powiadomienie o nadaniu PESEL ze statusem UKR. Mam zostawić wniosek bez rozpatrzenia, czy napisać decyzję odmowną?
Jeżeli decyzję, czy ma ktoś z was wzór?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam serdecznie wszystkich borykających się z trudnymi sprawami KDR![]()
coś na tą modłę pisałam kiedyś do takich osóbSzanowny Panie,
W dniu xxx r. przedłożył Pan dokumenty uzupełniające do wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny. Zgodnie z treścią wezwania, wymagane do rozpatrzenia wniosku dokumenty to decyzje wojewody zezwalające na pobyt czasowy członków rodziny: xxxx. Z uwagi na brak dostarczenia wymaganych dokumentów, Pana wniosek pozostawiony został bez rozpoznania. Termin uzupełnienia dokumentów upłynął dnia xxxx r.
Ponadto informuję, iż zgodnie z zgodnie z art. 5 pkt 2 ustawy o Karcie Dużej Rodziny prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest cudzoziemcem mającym miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt czasowy udzielony w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach.
W przypadku uzyskania zezwolenia na pobyt czasowy na podstawie art. wymienionych w ustawie lub uzyskania zezwolenia na pobyt stały, może Pan ponownie ubiegać się o przyznanie Karty Dużej Rodziny.
Z poważaniem