KDR dla Ukraińców - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 sie 2022, 9:36

Mam pierwszy przypadek przyszła dziś rodzina która ma 4 dzieci i chciała złożyć o KDR,podpowiedzcie proszę co wymagać jak mają wypełnić wniosek.
aga33T
Stażysta
Od: 03 mar 2021, 9:40
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe ,Stypendium szkolne ,Karta Dużej Rodziny

Napisano: 03 sie 2022, 13:05

wszystko jest w ustawie o kdr
słonecznik
Stażysta
Od: 10 sty 2018, 20:10
Zajmuję się: św,ps

Napisano: 04 sie 2022, 13:21

A co jeśli nie mają:
-zezwolenia na pobyt stały,
-zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej,
-zezwolenia na pobyt czasowy udzielony w związku z okolicznością, o której
mowa w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r.
o cudzoziemcach (Dz. U. z 2020 r. poz. 35, 2023, 2320 i 2369 oraz z 2021 r.
poz. 159), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu
uchodźcy lub ochrony uzupełniającej, jeżeli zamieszkuje z członkami rodziny
na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Mają tylko papier że przekroczyli granicę.
aga33T
Stażysta
Od: 03 mar 2021, 9:40
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe ,Stypendium szkolne ,Karta Dużej Rodziny

Napisano: 05 sie 2022, 7:49

jeżeli ktoś nie ma dokumentów i ich nie uzupełni na wezwanie (art 5 pkt 2 i art 10 ust 5) to jak sama regułka z KPA powiada, wniosek bez rozpatrzenia :)
jakby mieli decyzje na złe artykuły - odmowa
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 05 sie 2022, 8:31

rikli pisze:
05 sie 2022, 7:49
jeżeli ktoś nie ma dokumentów i ich nie uzupełni na wezwanie (art 5 pkt 2 i art 10 ust 5) to jak sama regułka z KPA powiada, wniosek bez rozpatrzenia :)
Dokładnie tak :)
trzeba wezwać o odpowiednią decyzję wojewody (w przypadku zezwolenia na pobyt stały,
o cudzoziemcach) lub Szefa Urzędu do spraw Cudzoziemców (w przypadku statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej).
Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 06 kwie 2023, 11:02

lukas19861 pisze:
05 sie 2022, 8:31
rikli pisze:
05 sie 2022, 7:49
Dokładnie tak :)
trzeba wezwać o odpowiednią decyzję wojewody (w przypadku zezwolenia na pobyt stały,
o cudzoziemcach) lub Szefa Urzędu do spraw Cudzoziemców (w przypadku statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej).
Pozdrawiam

Może zadam dziwne dla was pytanie (to moja pierwsza taka sytuacja :? ), ale mam roszczeniowego pana z Ukrainy (status UKR), który złożył wniosek o KDR przez empatię (więc wniosek już w systemie). Nie interesuje go informacja o tym, iż KDR nie należy się osobom z UKR. (podjęta próba rozmowy i wyjaśnienie prawne - Pan wie lepiej)
Na wezwanie o uzupełnienie o odpowiednią decyzję dostarczył powiadomienie o nadaniu PESEL ze statusem UKR. Mam zostawić wniosek bez rozpatrzenia, czy napisać decyzję odmowną?
Jeżeli decyzję, czy ma ktoś z was wzór?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam serdecznie wszystkich borykających się z trudnymi sprawami KDR ;) :D
aczylok
Stażysta
Od: 27 kwie 2022, 11:11

Napisano: 06 kwie 2023, 11:02

Może zadam dziwne dla was pytanie (to moja pierwsza taka sytuacja :? ), ale mam roszczeniowego pana z Ukrainy (status UKR), który złożył wniosek o KDR przez empatię (więc wniosek już w systemie). Nie interesuje go informacja o tym, iż KDR nie należy się osobom z UKR. (podjęta próba rozmowy i wyjaśnienie prawne - Pan wie lepiej)
Na wezwanie o uzupełnienie o odpowiednią decyzję dostarczył powiadomienie o nadaniu PESEL ze statusem UKR. Mam zostawić wniosek bez rozpatrzenia, czy napisać decyzję odmowną?
Jeżeli decyzję, czy ma ktoś z was wzór?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam serdecznie wszystkich borykających się z trudnymi sprawami KDR ;) :D
aczylok
Stażysta

Napisano: 06 kwie 2023, 13:52

jeżeli na wezwanie, w którym jest zapis, zgodnie z KPA, że jeżeli się nie uzupełni wymaganych dokumentów to wniosek pozostawiany jest bez rozpoznania, to decyzji negatywnej lepiej nie pisać, bo wtedy służy stronie odwołanie - a SKO jeszcze uwali i palcem pogrozi :D
Szanowny Panie,

W dniu xxx r. przedłożył Pan dokumenty uzupełniające do wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny. Zgodnie z treścią wezwania, wymagane do rozpatrzenia wniosku dokumenty to decyzje wojewody zezwalające na pobyt czasowy członków rodziny: xxxx. Z uwagi na brak dostarczenia wymaganych dokumentów, Pana wniosek pozostawiony został bez rozpoznania. Termin uzupełnienia dokumentów upłynął dnia xxxx r.
Ponadto informuję, iż zgodnie z zgodnie z art. 5 pkt 2 ustawy o Karcie Dużej Rodziny prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest cudzoziemcem mającym miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt czasowy udzielony w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach.
W przypadku uzyskania zezwolenia na pobyt czasowy na podstawie art. wymienionych w ustawie lub uzyskania zezwolenia na pobyt stały, może Pan ponownie ubiegać się o przyznanie Karty Dużej Rodziny.

Z poważaniem
coś na tą modłę pisałam kiedyś do takich osób ;)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25

Napisano: 06 kwie 2023, 15:03

No i super odpowiedź :-) Dziękuję rikli
Człowiek już sam głupieje :mrgreen:
aczylok
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]