kiedy mam złożyć wniosek na śp - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 28 kwie 2015, 15:16

Czy trollem nie jest wwo?
ramonka

Napisano: 28 kwie 2015, 18:56

z ust Pani minister Seredyn padła ważna dla naszego środowiska wypowiedź.
Planowana nowelizacja ustawy o świadczeniach nie będzie procedowana.
kun'

Napisano: 28 kwie 2015, 20:16

Słusznie.
Znowu chcieli namotać w świadczeniach i jeszcze bardziej zróżnicować opiekunów.
Gość

Napisano: 28 kwie 2015, 21:46

Podejrzewam, że wycofując się z tego projektu przymierzają się do jeszcze większego róznicowania opiekunów.
A co do reniii, to jednak nie do końca tak o samą opiekę nad dzieckiem sie rozchodzi, skoro w poświeceniu sie opiece róznicę robi czas, w którym podejmie sie całkowicie tej opieki. A i pewnie dziecko nie od dziś ma orzeczenie o niepełnosprawnosci.
m&m

Napisano: 29 kwie 2015, 8:43

no cóż miałam nie odpisywać ale widzę że nadal drążycie mój temat. Otóż miałam dobrze płatną pracę ale pojawiła się choroba dziecka, praca wisi na włosku a leczenie kosztuje no i żyć z czegoś musimy, mąz zarabia niewiele..owszem mój dochód jest obecnie spory ale gdy będę zmuszona zostawić pracę zostaniemy z pensją męża (praca dorywcza).. świadczenie ma mi zrekompensowac straty materialne przynajmniej pozwalające na podstawowe potrzeby.
reniaa

Napisano: 29 kwie 2015, 8:49

Nie rozumiem.... skoro ty masz dobrą pracę, mąż zarabia niewiele i ma pracę dorywczą to czego on nie wystąpi o świadczenie?
Jola2

Napisano: 29 kwie 2015, 9:24

m&m pisze:Podejrzewam, że wycofując się z tego projektu przymierzają się do jeszcze większego róznicowania opiekunów.
A co do reniii, to jednak nie do końca tak o samą opiekę nad dzieckiem sie rozchodzi, skoro w poświeceniu sie opiece róznicę robi czas, w którym podejmie sie całkowicie tej opieki. A i pewnie dziecko nie od dziś ma orzeczenie o niepełnosprawnosci.
Dalszego procedowania nie będzie z powodu wielu uwag ekspertów, opiekunów i protestów .
Chcą jednego ŚP dla wszystkich opiekunów. Tak jak było przed wprowadzeniem zmian w 2012r., które okazały się niekonstytucyjne i częściowo są nadal.
Tu nie chodzi o jeszcze większe różnicowanie. Tu chodzi o jednakowe zasady traktowanie wszystkich opiekunów.
Gość

Napisano: 29 kwie 2015, 9:44

Ty naprawdę liczysz na to, ze wszystkim jak jeden mąż dadzą w tym roku 1200 zł a w przyszłym 1300 ?
Nie bądz naiwny.
Przy takiej kwocie od chętnych na świadczenie by sie nie obgonili
I jezeli na dorosłego niepełnosprawnego dadzą taką kwotę to tylko na takiego z całkowicie zniesioną niezdolnością do samodzielnej egzystencji.
m&m

Napisano: 29 kwie 2015, 9:59

reniaa pisze:no cóż miałam nie odpisywać ale widzę że nadal drążycie mój temat. Otóż miałam dobrze płatną pracę ale pojawiła się choroba dziecka, praca wisi na włosku a leczenie kosztuje no i żyć z czegoś musimy, mąz zarabia niewiele..owszem mój dochód jest obecnie spory ale gdy będę zmuszona zostawić pracę zostaniemy z pensją męża (praca dorywcza).. świadczenie ma mi zrekompensowac straty materialne przynajmniej pozwalające na podstawowe potrzeby.
Jezeli tak, to nie lepiej zrezygnować mężowi z pracy dorywczej, gdzie niewiele zarabia, a zatrzymac tę twoją stałą, lepiej płatną?
Na obecny czas przy orzeczeniach terminowych raczej niczego nie mozna być pewnym. Tym bardziej, że w uwagach do ostatniego projektu celowość przyznania praw nabytych w kontynuacji orzeczenia spotkało się z szeroką krytyką.
m&m

Napisano: 29 kwie 2015, 10:00

Ja wczoraj rozmawiałam ze znajomą, która dorabia sobie jako pielęgniarka w takim zakładzie dla osób starszych, ona twierdzi, że już powstają takie instytucje opiekuńcze, do których przyjmują w różnym stopniu niesamodzielności a opiekują się tymi osobami starszymi młodzi ludzie często z wyższym wykształceniem, też po takich dwuletnich pomaturalnych ukierunkowanych i powstaje zawód opiekuna. Ona twierdzi, że dobra jest tam opieka.
Gość

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x